Evenimentul Zilei > Justitie > Coaliția, în pragul unei crize majore! Iohannis ar vrea înlocuirea ministrului Justiției, Stelian Ion, dar USR îl apără
Coaliția, în pragul unei crize majore! Iohannis ar vrea înlocuirea ministrului Justiției, Stelian Ion, dar USR îl apără

Coaliția, în pragul unei crize majore! Iohannis ar vrea înlocuirea ministrului Justiției, Stelian Ion, dar USR îl apără

Președintele Klaus Iohannis este nemulțumit de ministrului Justiției, Stelian Ion, și și-ar dori remanierea acestuiua, susțin surse politice.

Stelian Ion este susținut, însă, de liderii USR PLUS. Drept urmare, o încercare de remaniere a acestuia fără acordul partidului ar putea provoca o criză guvernamentală mult mai profundă decât în cazul îndepărtării lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății.

Bătălie pe posturile cheie de la DIICOT, DNA și Parchetul General

Iohannis este nemulțumit că Stelian Ion continuă proiectul de desființare a Secției Speciale pentru magistrați (SIIJ) în forma radicală. Un alt motiv de supărare este și faptul că ministrul a lansat fără acordul președintelui concursul pentru ocuparea posturilor – cheie de procuror șef DIICOT, procuror șef adjunct la DNA și șefi de secție la DNA și Parchetul General.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, ministrul Justiției i-a transmis președintelui încă din primăvară intenția sa de a demara concursurile pentru posturile de conducere din parchete, dar Iohannis nu i-a dat undă verde.
De teamă să nu fie acuzat de inacțiune, Stelian Ion a demarat procedura, care ar urma să se încheie pe 16 septembrie cu transmiterea către CSM a propunerilor ministerului.
Iohannis ar fi vrut. însă, ca numirile să fie agreate cu el, așa cum s-a întâmplat în 2020, când fostul ministru Cătălin Predoiu a propus trei nume de procurori-șefi aprobate imediat de Iohannis. Asta deși CSM dăduse aviz negativ pentru doi dintre ei (Giorgiana Hosu la DIICOT și Gabriela Scutea la Parchetul General).

Stelian Ion i-a transmis un mesaj clar președintelui Klaus Iohannis într-o postare pe Facebook:”De-a lungul timpului, Secția pentru procurori a adus în avizele sale la propunerile pentru numirea procurorilor cu rang înalt argumente care ar trebui să fie luate în considerare și nu ignorate”.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, mărul discordiei

Iohannis și-a exprimat și public nemulțumirea față de Stelian Ion miercuri, 4 august. Întrebat despre funcționarea coaliției de guvernare, Iohannis a spus că ”SIIJ nu a fost desființat, chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, dar ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită. (În ce privește) Legile justiției – nici nu există un proiect acceptat în coaliție. Și sunt și eu nemulțumit de aceste lucruri și sunt și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și se discută”, notează G4Media.ro.