Cluj-Napoca, primul oraș din România care va avea autobuze alimentate cu hidrogen

Cluj-Napoca, primul oraș din România care va avea autobuze alimentate cu hidrogen Hidrogenul este folosit pe post de combustibil pentru vehicule / Sursa Foto -Dreamstime

Cluj-Napoca devine primul oraș din România care folosește autobuze alimentate cu hidrogen, nepoluante și fără zgomot. Primarul Emil Boc a anunțat că nu doar municipiul Cluj-Napoca, ci întreaga zonă metropolitană va avea transport în comun 100% nepoluant, până în anul 2028. 

Cluj-Napoca va deveni primul oraș din România care va beneficia de autobuze ecologice. Acestea sunt alimentate cu hidrogen și nu produc zgomot.

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat marți, 23 ianuarie, la Radio Cluj, că municipalitatea va cumpăra 80 de astfel de autobuze pentru a moderniza transportul public.

Autobuz cu hidrogen, conceput artistic ca mijloc de transport al viitorului

Autobuz cu hidrogen, conceput artistic ca mijloc de transport al viitorului. Sursa Foto- Dreamstime

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Cluj-Napoca va avea autobuze din hidrogen

Primăria și-a propus ca până în 2028 să alcătuiască o flotă de transport public complet nepoluantă, formată din tramvaie, troleibuze și autobuze electrice. La începutul anului 2020, primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca pentru servicii de consultanță.

Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei. Universitatea  va furniza consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice. Primăria Cluj-Napoca colaborează cu Universitatea Tehnică, unde specialiștii lucrează la un proiect de producere a hidrogenului, astfel, clujenii vor fi mai bine pregătiți în utilizarea tehnologiilor de viitor.

Municipalitatea anunță că are o licitație în curs pentru 18 autobuze electrice articulate, care vor sosi în 2024. Sunt mai mari decât cele care circulă în prezent.

Detalii despre autobuzele cu hidrogen

Autobuzele cu hidrogen se încarcă foarte repede, în 10 minute, spre deosebire de cele electrice, care au nevoie de 4-5 ore.

În plus, au o autonomie mai mare, de 20-30 de km, datorită bateriei care stochează curentul electric generat de buteliile cu hidrogen”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea.

Primarul Emil Boc a anunțat că nu doar municipiul Cluj-Napoca, ci întreaga zonă metropolitană va avea transport în comun 100% nepoluant, până în anul 2028.

Interiorul unui autobuz alimentat cu hidrogen

Interiorul unui autobuz alimentat cu hidrogen. Sursa Foto - Dreamstime

Programul Autobuze școlare continuă și în 2024, la Cluj-Napoca

Dan Ștefan Tarcea a postat pe pagina sa de Facebook că autobuze școlare dedicate pentru transportul elevilor din clasele 0-4 este un program de succes la primariei adoptat în anul 2017 și care vine zilnic în sprijinul elevilor și al părinților pentru a facilita transportul spre școli. Copiii și însoțitorii acestora au la dispoziție 20 de autobuze care circulă pe 14 trasee și în care există un polițist local pentru siguranța elevilor.

În anul școlar 2022-2023 au fost înregistrate 153.000 de urcări ale copiilor și 5000 ale însoțitorilor și implicați 50 de polițiști locali care au asigurat siguranța sau au fluidizat traficul din preajma școlilor. Cele 14 trasee fac legătura între școlile din centrul orașului și cartierele Mănăștur, Zorilor, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Bună Ziua, Bulgaria, Iris și Lomb. De asemenea, Primăria municipiului asigură transportul elevilor din Colonia Sopor, Valea Fânațelor și Colonia Pata Rât către unitățile de învățământ.