Evenimentul Zilei > Actualitate > Primele autobuze fără șofer în România. Ce oraș va beneficia de minunea tehnologică
Primele autobuze fără șofer în România. Ce oraș va beneficia de minunea tehnologică

Primele autobuze fără șofer în România. Ce oraș va beneficia de minunea tehnologică

Primele autobuze autonome din România. Anul acesta ar putea intra în circulație în Cluj-Napoca primele autobuze fără șofer. Licitația este gata de lansare, anunță primarul orașului, Emil Boc.

„Licitația pentru cumpărarea unor autobuze electrice autonome  este gata de lansare şi vom cumpăra câteva. Ne rezervăm dreptul de a cumpăra mai multe, dar ideea e de a achiziționa două ca să vedem cum se vor integra în ecosistemul clujean”, a declarat Emil Boc.

Autobuze electrice autonome

Astfel, la începutul anului 2020, primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN va furniza consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice. Toate detaliile acestui proiect vor fi puse la punct împreună cu Universitatea Tehnică, instituție care va asigura inclusiv specialiști pentru stabilirea tipului de autobuz care va fi achiziționat.

Primăria a anunțat atunci că autobuzele fără șoferi ar urma să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele au o capacitate destul de mica, de aproximativ 12 locuri, iar acestea vor circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport.

Conform reprezentanților municipalității, numărul mare de senzori ai acestui autovehicul și complexitatea acestora garantează siguranța în trafic.

Autobuzele ar urma să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro. Dacă acest proiect se va implementa, Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea astfel de autobuze, care sunt deja existente în Paris, Lyon sau Viena.

Clujul vizează,  în anii următori, un transport nepoluat

Pe lângă autobuze autonome, primăria își propune să introducă și o flotă de autobuze cu hidrogen, însă acestea mai au de așteptat, cel puțin un an.

„Licitația pentru autobuze pe hidrogen nu e pregătită de lansare, nu le vom cumpăra anul acesta. Dar autonome, da”, a adăugat Emil Boc.

Primarul Emil Boc a anunțat că nu doar municipiul Cluj-Napoca, ci întreaga zonă metropolitană va avea transport în comun 100% nepoluant, până în anul 2028, notează monitorulcj.ro.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.