Cluj Arena a devenit o gaură neagră din punct de vedere financiar. A adunat datorii de zeci de milioane de lei
- Mihai Soica
- 26 iunie 2022, 16:03
Inaugurat cu mare fast în anul 2011, Cluj Arena, prima arenă de fotbal modernă din România, a devenit o imensă ”gaură neagră”, din punct de vedere financiar. Datoriile acumulate sunt de peste 26 de milioane de lei, în prezent fiind declanșată procedura falimentului.
Pentru a administra noua arenă de fotbal ultramodernă, care a costat în jur de 40 de milioane de euro, Primăria Cluj, iar mai apoi Consiliul Județean Cluj, au devenit acționari cu 90 la sută, la societatea comercială Cluj Arena SA.
Societatea comercială avea la momentul înființării un capital social de 300.000 de lei, iar acțiunile erau deținute în proporție de 90% de Consiliul Județean Cluj și încă 10% vor fi deținute de Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat a județului Cluj.
Cel pus să conducă această societate comercială este un liberal clujean, Radu Rațiu, fostul consilier personal al lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. La scurt timp, societatea nu a putut face profit și a cerut declanșarea procedurii de faliment.
Conducerea arenei nu a reușit să organizeze pe Cluj Arena competiții sportive sau spectacole care să aducă veniturile necesare, pentru a acoperi cheltuielile legate cu salariile și întreținerea zilnică.
Datorii imense la bugetul Primăriei Cluj
La masa credală, Primăria Cluj Napoca și Administrația Financiară Cluj au de recuperat cele mai mari sume.
Presa locală din Cluj scrie că Primăria Cluj și ANAF Cluj au pierdut peste 27,6 milioane de lei de pe urma falimentului Cluj Arena. ”Societatea se află în stare de insolvenţă iminentă, întrucât fondurile băneşti disponibile sunt insuficiente pentru plata datoriilor exigibile în sumă de 15.115.085,46 lei, către bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca, a sumei de 10.834.612,82 lei, reprezentând TVA ajustare clădire, către bugetul de stat”, se arată în cererea depusă la Tribunalul Comercial Cluj.
În 2017, Cluj Arena SA a făcut o cerere la Tribunalul Comercial Cluj prin care cerea deschiderea procedurii insolvenței în formă simplificată, iar judecătorii au aprobat-o. De insolvență s-a decis să se ocupe Nuna Marinela Corina prin intermediul firmei Prestigiu SPRL. De altfel, această societate este singura care a câștigat de pe urma acestui faliment: 200.000 lei, în situația în care expertul judiciar nu a reușit să îi găsească pe cei vinovați de acest faliment pentru a face demersurile pentru atragerea răspunderii patrimoniale, scrie Gazeta de Cluj.