ANAF a decis pe cine va controla începând de la 1 iulie. Câte nume cuprinde lista de verificare
- Ionel Sclavone
- 25 iunie 2022, 09:23
Un număr de 215 români vor fi verificați în următoarea perioadă, începând cu data de 1 iulie, de inspectorii ANAF. Aceștia vor controla veniturile, cheltuielile, dar și achizițiile de mașini și case și alte bunuri. Anunțul a fost făcut de președintele instituției, Lucian Heiuș, care spune că astfel va da o lovitură evaziunii fiscale din România. În total, ANAF are în vedere 561.000 de persoane ale căror venituri sunt mult sub cheltuielile pe care le afișează.
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că inspectorii ANAF vor demara un control asupra averilor din România. În prima fază a acestei operațiuni de verificare, care va începe la 1 iulie, sunt vizați un număr de 215 persoane. Potrivit spuselor șefului ANAF, în cazul acestora, analizele fiscale au fost efectuate deja, iar toate informațiile au fost colectate în baza de date a instituției. Lucian Heiuș spune că la aceste persoane care au fost incluse în primul lot de verificare, cea mai mare diferență între venitul declarat și cel estimat de ANAF este de 22 de milioane de lei, adică în jur de 4 milioane de euro. Cea mai mică diferență este în jur de 400.000 de euro.
„Avem deja pregătit undeva în jur de 215 de dosare de analiză de risc efectuate, clarificate, care pot să fie trimise spre efectuarea inspecțiilor. Vă pot spune la cei aproximativ 215, pentru că acolo avem analiza amănunțită, că cea mai mare diferență între venitul estimat de noi și venitul declarat de persoana respectivă este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro”, a precizat șeful Fiscului.
El nu a dat detalii despre cele 215 persoane, evitând să spună dacă printre ele se află și indivizi cu funcții politice sau angajați bugetari care nu își pot justifica averile.
„Încerc să evit să intru în asemenea analiză, pentru că controlul trebuie să fie depersonalizat. Nu contează cine este persoana, trebuie să fie supusă exact acelorași reguli ca oricine altcineva”, a precizat Heiuș.
Câți români au intrat în vizorul ANAF
În total, inspectorii ANAF și-au propus să verifice veniturile și cheltuielile a 561.000 de mii de români. Vor fi cercetate sursele din care au fost achiziționate mașinile, apartamentele sau casele pe care aceste persoane le dețin.
„Eu am spus că începând cu 1 iulie o să intensificăm foarte mult aceste gen de controale, pentru că în urma unei analize de risc făcută pe 4 ani de zile, din 2016 până în 2019 am ajuns la acele cifre, care se regăsesc undeva la 561.000 de români, undeva în jur de 20 de miliarde de euro. Această declarație a mea a creat un mare suspans și multă dezbatere, dar care cred că este benefică pentru ANAF, dar și pentru societatea românească în general”, a declarat Lucian Heiuș.
Potrivit spuselor sale, evaziunea fiscală în România ajunge la nivelul a 15 miliarde de euro pe an. El a precizat că există diferențe mari între veniturile declarate oficial și cheltuielile angajate de anumite persoane. Iar banii aceștia provin din anumite surse care trebuie identificate.
„Toată lumea vorbește de evaziunea fiscală din România, care, recunoaștem toți că este un flagel, este la niște cote ridicate. Toate organismele internaționale, toți specialiștii cifrează undeva în jur la 15 miliarde de euro pe an, evaziune fiscală în România. Și cred că toată lumea este de acord că e undeva în jurul acestei cifre. Întrebarea mea este unde se regăsesc acești bani? Pentru că trebuie să-i găsim undeva, este firesc”, a mai spus Lucian Heiuș.
Procedura după care este verificată o persoană
În acest context, dacă diferența dintre veniturile declarate și cele estimate de ANAF este mai mare de 10% și mai mult de 50.000 de lei, atunci persoana respectivă intră în vizorul Fiscului. Lucian Heiuș a precizat că o astfel de situație se numește risc de neconformare la declarare. El a arătat care este procedura de verificare de urmat într-o astfel de situație și ce se va întâmpla.
„Persoana va primi un aviz prin care va fi înștiințată că va urma să fie verificată situația fiscală personală, i se dă un termen de 60 de zile în care trebuie să depună o declarație de patrimoniu și de venit, poate să mai ceară o amânare de 30 de zile. Poate să depună și documente prin care să justifice sumele respective. Apoi începe verificarea propriu-zisă.
Ajungem, sau nu ajungem la un numitor comun, se stabilește suma impozabilă, se calculează impozitul și accesoriile aferente, diferența pe care noi considerăm că ar trebui să o plătească, se emite decizia de impunere, și ea poate să fie achitată, sau persoana fizică respectivă are posibilitatea să o conteste. Poate să ajungă și în instanță, atunci situația devine publică și se poate vedea cine este persoana. Până la faza de instanță suntem sub un secret fiscal, nu se discută numele persoanei”, a detaliat Lucian Heiuș conform Digi 24.