Clopot unicat, expus la Mitropolia din Iași. Este unul dintre cele mai valoroase obiecte din România. FOTO

Clopot unicat, expus la Mitropolia din Iași. Este unul dintre cele mai valoroase obiecte din România. FOTO Sursa: Mitropolia Iași

Un clopot-unicat în România a fost expus în curtea de la Mitropolia din Iași. Acesta este unul dintre cele mai valoroase obiecte din țară și are o istorie de peste 200 de ani.

Clopotul unicat, expus la Mitropolia din Iași, este vechi de 200 de ani, iar specialiștii îl consideră unul dintre cele mai valoaroase obiecte din România. Exponatul a fost realizat în anul 1832, iar materialul impresionant provine din 4 tunuri care fuseseră capturate de la turci în Războiul din 1828-1829.

”Tradiţional, pe clopote apar precizate următoarele informaţii: biserica pentru care au fost făcute, hramul acesteia, ctitorul care a donat clopotele respective şi uneori conducătorul ţării. Prin ctitor se înţelege ierarhul locului sau, dacă donaţia a fost făcută de o persoană anume, numele acesteia. Mai apare numele conducătorului ţării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa:bzi.ro

În alte locuri apare şi o pecete cu chipul ctitorului lăcaşului de cult, gest care se explică prin faptul că, dincolo de ridicarea bisericii, acesta s-a şi ocupat de înzestrarea lui cu cele trebuincioase pentru săvârşirea cultului, clopote, veşminte, icoane. Această practică o întâlnim deopotrivă în trecut şi în prezent”, explică Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Clopot unic în România

Clopotul expus la Mitropolia din Iași are o istorie mai veche de 200 de ani, iar povestea lui este demnă de un roman. A fost realizat pe vremea Mitropolitului Veniamin Costachi şi poartă această inscripţie:

”Acest clopot s-a făcut în zilele Preasfinţitului Mitropolit Moldaviei Kirio Kir Veniamin Costachi şi s-au vărsat în Sfânta Mitropolie la anul 1831 din afierositele tunuri (date) de către împărăteasca sa mărire Nicolae Pavlovici care l(-)am dobândit de la duşmani la slăvitul război ai anilor 1828-1829, care au adus atât de însămnat şi priincios protimisie pentru Moldavia şi care au întărit buna stare a acestui pământ ce s-a croit”.

Mitropolia din Iași deține încă un clopot valoros. A fost turnat de Exarhul Gavriil în anul 1811, returnat în anul 1815 şi, după incendiul din 20 iulie 1827, realizat a treia oară. Unul dintre cele mai mari obiecte ale catedralei a fost realizat în anul 1832 pentru Biserica ”Sfântul Gheorghe”. Înainte ca ”Maica bisericilor din Moldova” să fie construită și să bucure sute de credincioși.

”Clopotul expus în prezent în faţa reşedinţei mitropolitane provine din turnul de sud-vest al Catedralei din Iaşi, fiind înlocuit în anul 2014. Atunci au fost înlocuite 2 dintre clopotele vechi, acestea noi, unul de 890, respectiv 400 de kilograme, realizate de cunoscuta firmă Grassmayr, din Austria, fiind sfințite pe data de 19 martie 2014 de Înaltp reasfinţitul Părinte Calinic, actualul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor”, arată Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, potrivit bzi.ro