Claudiu Târziu: „Dacă îl considerăm pe Băsescu un dictator, înseamnă că regimul Ceaușescu era ceva prizabil”

Claudiu Târziu: „Dacă îl considerăm pe Băsescu un dictator, înseamnă că regimul Ceaușescu era ceva prizabil”

Copreședintele AUR nu crede că poate fi pus semnul egal între DNA-ul din perioada Băsescu și Securitatea din regimul comunist.

Claudiu Târziu: „Dacă îl considerăm pe Băsescu un dictator, înseamnă că regimul Ceaușescu era ceva prizabil”.

Claudiu Târziu a vorbit în emisiunea „Dosare de presă”, la EvZ TV, despre părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, care a stat în închisorile comuniste un sfert din întreaga sa viață. Și, cu toate astea, și-a păstrat credința în Dumnezeu și în oameni.

„Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, mi-a fost foarte aproape de inimă, cu el am făcut foarte multe lucruri pentru „Rost”. Părintele Calciu a făcut 16 ani de închisoare pentru nimic. Absolut pentru nimic. Doar pentru că a fost într-o grupare, la un moment dat, ca membru simplu.

Ne puteți urmări și pe Google News

A făcut închisoare 16 ani, după care a ieșit de acolo, a făcut două facultăți, Limbi Străine și Teologie, a devenit profesor la Seminarul de la Radu Vodă, de aici, din București. Și văzând că se dărâmă bisericile din București a ieșit de la avon și s-a opus.

A fost singurul preot care a avut curajul ca prin cuvânt să se opună acestei nemernicii extraordinare a regimului Ceaușescu. Bineînțeles că a fost luat, băgat din nou pentru 10 ani. N-a făcut 10 ani, pentru că la intervenția Statelor Unite ale Americii, care a condiționat acordarea clauzei națiunii cele mai favorizate de eliberarea deținuților politici, a fost eliberat. A făcut încă 5 ani.

Deci 21 de ani din viața lui de 80, i-a petrecut în închisorile comuniste. Și nu în modul cel mai plăcut. Că nu era cum se face azi pușcărie, cu televizor și telefon în celulă. Adică, în niște condiții de exterminare.

De altfel, el a stat mulți ani la Casimca Jilavei, alături de un alt mare prieten al meu, scriitorul Marcel Petrișor, unde erau băgați cei care trebuiau terminați. Dar, uite, că Dumnezeu a vrut ca el să supraviețuiască”, a povestit Claudiu Târziu.

„Până acum 19 oameni nu au mai auzit ciocanul dat în masă de judecător cu NEVINOVAT”

Mirel Curea: „Am mers la o întâlnire pe care Laura Codruța Kovesi o avea la Parlamentul European, o întâlnire cu șeful DNA-ului din Ucraina. Să-l învețe pe ăla, că poate nu știe. Îl învăța ea, cum să pui de un Gestapo la tine în țară. Și-am fost și eu invitat de ALDE. Întâlnirea asta era facilitată de ALDE- Uniunea Europeană. Care era altceva decât ALDE- Mircea Diaconu și de România.

Și-atunci, am fost invitat, eu, Liviu Pleșoianu și Răzvan Savaliuc să spunem despre ce e în România. Și-atunci. Ăla a fost momentul când eu am fost îndemnat de fratele meu și de Dan Andronic, „Domnule, vorbește și povestește, că-n afară de faptul că tu ești jurnalist și înțelegi ce se întâmplă în jurul tău, mai vii și cu bagajul, cu încărcătura ăluia care te-ai confruntat și cu Gestapoul ălălalt al lui Ceaușescu...”

Claudiu Târziu: „Să nu exagerăm. Nu există niciun grad de comparație. Sigur că da, putem admite că s-au făcut niște abuzuri în timpul regimului Băsescu și astea ies la iveală unele după altele, dar nu e la același nivel cu ...

Mirel Curea: „Nu e la aceleași proporții. Dar la același nivel este, din moment ce eu am o statistică, sunt pisălog, repet mereu și o s-o mai repet, am o statistică. Până acum 19 oameni, 19 români nu au mai auzit ciocanul dat în masă de judecător cu NEVINOVAT. De ce? Fiindcă-s morți. Nu pot să fac și o statistică a părinților care și-au văzut copiii nevinovați, târâți și batjocoriți. Iar lor li s-au spart vase de sânge, au făcut infarcturi, au murit. Avem morți? La revedere!.”

Claudiu Târziu: „Să nu exagerăm! DNA nu a fost Securitatea comunistă”

Claudiu Târziu: „Eu cred că suntem prea aproape ca să fim obiectivi. Eu am o poziție ușor diferită de-a ta. Și m-am poziționat ca atare și la vremea respectivă. Unele lucruri mi s-au lămurit ceva mai târziu. Nu eram nici eu în temă cu anumite subiecte. Dar, ca principiu, să nu exagerăm! DNA-ul nu a fost totuși Securitatea. Și n-aș vrea ca prin această apropiere să bagatelizăm ce s-a întâmplat în regimul comunist.

Ceea ce m-a deranjat foarte mult la contestarea lui Băsescu, de pe acest fel de poziții, este acesta. Că, dacă îl consideram pe Băsescu un dictator, înseamnă că regimul Ceaușescu era ceva prizabil. Dacă am considera DAN-ul Securitatea comunistă, la fel. Dacă l-am considera o victimă a poliției politice pe un Adrian Năstase, ar însemna că el este egalul lui Iuliu Maniu. Și-atunci, iartă-mă, nu se poate...”

„Cu cât drepturile cetățeanului nedemn sunt mai apărate, cu atât societatea este mai în siguranță”

Mirel Curea: „Eu știu că am o perspectivă un pic arțăgoasă: perspectiva juridică. Nu mă interesează dacă cel samavolnicit mi-e nesuferit sau mi-e simpatic. Nu mă interesează dacă pe cel care este batjocorit și îi sunt batjocorite drepturile și libertățile îl cheamă Adrian Năstase, care știi cât de drag mi-a fost... N-are nicio legătură. În Codul Penal nu scrie „Și dacă lui Curea nu-i e drag, de la 5 la 7 ani.”

Claudiu Târziu: „Dar noi știm amândoi că Adrian Năstase, de fapt, a fost condamnat la puțini ani pe lângă ceea ce putea să primească, în mod legal”

Mirel Curea: „Nu mă interesează! Trebuia să fie condamnat la 400 de mii de ani, pe ceea ce-a făcut, și probat și demonstrat. Pentru că, altfel, dacă îl condamnăm pe nesufereală... Atenție! Te-ai apucat de politică, ești nesuferit multora....

Și mie de asta mi-este frică. Cu cât drepturile cetățeanului nedemn sunt mai apărate, cu atât societatea este mai în siguranță. Și cu atât drepturile cetățeanului demn sunt mai apărate.”