Evenimentul ZileiEconomieNăsui, măsuri radicale pentru „bugetarii de lux”. „Eu am fost un mare critic”

Năsui, măsuri radicale pentru „bugetarii de lux”. „Eu am fost un mare critic”

Năsui, măsuri radicale pentru „bugetarii de lux”. „Eu am fost un mare critic”
Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenorialului și Turismului anunță reforme în instituțiile statului și pune tunurile pe bugetarii de lux.

Joi seară, la Antena 3, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenorialului și Turismului  a declarat că este un mare critic al instituțiilor auto-finanțate și dorește plafonarea salariilor „bugetarilor de lux”.

„Da, eu am fost un mare critic al acestor instituții, așa-zise auto-finanțate, și o să zic de ce zic așa-zise auto-finanțate. A fost și sunt. Deci nu este un lucru care s-a schimbat odată cu venirea la guvernare. Care, profitând de acest statut, finanțate integral din venituri proprii, își dau niște salarii exorbitante”, a spus Claudiu Năsui.

„Am fost cel care a pus reflectorul pe cel mai bine plătit bugetar din România. Nu știu dacă știți. Este un președinte al unui institut de cercetare, care avea 33 de mii de euro pe lună, da? Bani de la stat. Deci, și cum făcea lucrul acesta? Fiind auto-finanțat, spunea ”sunt autofinanțat, putem să ne dăm cât vrem”, sporuri, aveau foarte multe recalculări. Ieșea și la pensie atunci, nu mai știu, şi-a mai dat nişte lucruri, ieșea la o sumă colosală. De ce? Pentru că, de exemplu, avea în administrare niște bunuri de la stat”, a mai spus Claudiu Năasui.

„Doi. Avea granturi de la Ministerul Cercetării. Și trei, mai avea niște bani tot pe proiecte de la Ministerul Mediului. Deci, de fapt, în momentul în care luai la puricat acele venituri auto-finanțate, vedeai că sunt auto-finanțate, dar tot din banii contribuabililor, tot din avuția publică. Deci, practic, nu erau auto-finanțate deloc. Deci da, sunt pentru, ca să fie foarte clar, sunt pentru o lege a salarizării care se aplică și acolo, și atunci practic le plafonează tuturor veniturile”, amai spus Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui: „Hai să plafonăm măcar la salariul președintelui”

„Noi am și vorbit de lucrul acesta anul anterior și în programul de guvernare. Hai să plafonăm măcar la salariul președintelui. Deci, la 12 ori salariul minim. E un criteriu de bun simț. De 12 ori, salariul minim e deja un salariu destul de bun pentru România și mai ales pentru un stat care nu e un stat bogat. Statul român nu debordează de bani, mai ales că vine un an dificil bugetar. Cred că este de bun simț să nu mai existe aceste salarii extraordinare. ANRE și ASF”, a mai punctat ministrul Economiei.

„Dacă mai țineți mine am avut chiar o ceartă, să spun așa, cu proiectul de lege prin care se adăugau diurne noi pentru membrii Consiliului de Supraveghere al ASF. Membrii Consiliului de Supraveghere al ASF nu doar că au salarii de 17.000 de euro și depinde pe cine iei, că 17.000 este unul mediu. Unii au de 15.000, dar unii au de 20 și de mii de euro pe lună, net, ca să fie clar. Deci nu vorbim despre sume brute, vorbim despre sume nete”, mai susține ministrul Claudiu Năsui.


Accesează: