Clasa politică continuă să facă legi care să întărească “statul abuziv”
- Romana Suciu
- 4 februarie 2018, 12:44
Deși actuala cualiție se luptă să reducă puterile conferite unor instituții de stat, puteri oferite prin legi făcute tot de către clasa politică, continuă șă propună modificări legislative pentru creșterea puterii instituțiilor de forță. Modificările fiscale gândite de PSD introduc un element nou în ecuația Fisc – contribuabil, legea penală.
Introducere posibilă a impozitului pe gospodărie, despre care se revorbește tot mai mult în ultima perioadă, va aduce cu sine amenințarea cu răspunderea penală pentru reprezentantul gospodăriei care a omis declararea veniturilor. Obsesia aceasta o întâlnim și în cazul legislației privind societățile comerciale, unde PSD-ALDE își dorește șă trimită patronii și administratorii la închisoare pentru neplata unor sume către bugetul statului, deși este posibil ca aceștia să fie în imposibilitate de plată prin neâncasarea sumelor de la clienții lor.
PSD coace de ceva vreme un act normativ prin care se vor incrimina ca fapte de evaziune fiscală nereținerea și neîncasarea, reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata, în tot sau în parte, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a unui număr de 32 de taxe și impozite. Limitele speciale ale pedepsei prevăzute sunt închisoare de la un an la șase ani.
Este de înțeles încercarea guvernanților de a scoate la lumină adevărata evaziune fiscală, dar introducerea impozitului pe gospodărie în cazul unei societatăți românești învățată cu un sistem fiscal destul de simplu: cotă unică, salariu net, reținere la sursă, poate genera foarte multe greșeli și, în consecință, abuzuri.
Impozitul pe venitul global și impozitarea gospodăriilor vor presupune ca reprezentantul gospodăriilor să declare veniturile. În cazul în care face o greșeală, acesta riscă să aibă mari probleme. Riscurile sunt mari pentru că pot apărea greșeli interpretate ulterior de reprezentanții Fiscului ca intenții.
Ce se va întâmpla în momentul când va fi introdus impozitul pe gospodărie? Aproximativ 6 milioane de oameni vor fi puşi pe drumuri pentru a depune diverse hârtii la ANAF și pentru a plăti impozite și taxe care până acum erau vărsate de către angajator în numele salariaților, și asta probabil prin reglaje .
O reașezare a filosofiei fiscale, prin eliminarea stopajului la sursă sau a unui sistem dual, va bulversa cea mai mare parte a populației, deoarece cultura fiscală în România este foarte limitată.
Calcularea și plata impozitele și contribuțiile aferente veniturilor pe care le obțin în mod direct de către cetățean, deși la nivel teoretic este un proiect corect, în practică poate fi un eșec colosal cu multe probleme generate. Oamenii nu sunt învățați să meargă singuri la Fisc și să-și plătească obligațiile, cu atât mai mult cu căt aparatul de stat este unul greoi și dominat de mentalitatea că cetățeanul este la dispoziția și cheremul organului de control.
Filozofia fiscală nouă care se bazează pe faptul că românii își plătesc facturile la utilități, într-un procent acceptabil, ar putea fi corectă dacă sistemul propus ar fi unul ușor de înțeles și ușor de aplicat de către contribuabil.