„Civil War” a ajuns și în Rusia. Cenzura de la Moscova a schimbat numele peliculei

„Civil War” a ajuns și în Rusia. Cenzura de la Moscova a schimbat numele peliculei Sursă foto: Captură ecran

Lungmetrajul „Civil War” reinterpretează Războiul Civil american. Producătorul peliculei, Alex Garland, a adăugat o notă de contemporaneitate filmului care poate fi vizionat și în cinematografele din România.

Civil War, filmul care a șocat America

În linii mari, „Civil War” redă călătoria unei echipe de jurnaliști într-0 Americă măcinată de un război civil. În fruntecu Texas, California și însorita Floridă, mai multe regiuni se ridică împotriva regimului de la Wahington. Filmul cineastului britanic a ajuns și în sălile de cinema din Rusia, unde ajuns pe locul doi în clasamentul vânzărilor de filme.

Deși scenariul a șocat opinia publică de peste Ocean, filmul a urcat pe prima poziție în box-office-ul americam. Imaginile distopice cu soldați americani care luptă împotriva altor soldați americani sau cu bombardierele americane care distrug tancuri americane au fost apreciate de cinefili.

„Am întâlnit dușmanul și el suntem noi. Din nou. Rar mi-a fost dat să văd un film care să mă facă să mă simt atât de acut inconfortabil sau să privesc chipul unui actor care, precum cel al lui Dunst (n.r. interpreta fotografei din film), să exprime atât de viu boala sufletească a unei națiuni încât să pară o radiografie”, a scris cunoscuta critică de film, Manohla Dargis în The New York Times despre ”Civil War”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Civil War, filmul care a șocat America

Sursa foto: Captură ecran

A urcat pe primul loc în box-office-ul american

În box-office-ul rusesc, „Civil War” a fost depășit doar de „Letuchiy korabl („Corabia zburătoare”), o producție rusească autohtonă care prezintă povestea unei fiice de țar care vrea să se mărite cu Făt Frumos, deși tatăl ei nu este de acord.

În Rusia, prodcuția britanicului Garland a intrat în cinematograde sub o altă denumire, „Căderea Imperiului”. În recenzia făcută de site-ul rusesc Meduza, „Civil War” este prezentat drept emoționant și incomod.

„Este semnificativ și chiar amuzant că în Rusia pelicula a fost numită Căderea Imperiului. Evident, numele original sună prea sedițios, indiferent de context, iar prin Imperiu spectatorul se presupune că poate înțelege doar Statele Unite”, notează criticul de film Anton Dolin.

Civil War

Sursa foto: captură ecran

„Civil War” a ajuns pe locul doi în Rusia

„Așa că se dovedește [în mintea rușilor] că filmul nu este despre un președinte uzurpator împotriva căruia poporul se răzvrătește, ci despre prăbușirea Americii arogante, spre deliciul propagandiștilor ruși și al multor alții. Cu toate acestea, indiferent de titlul sub care este lansat filmul, fiecare spectator va vedea ceva diferit pe ecran. Mai ales în cazul unui film atât de emoționant și incomod”, mai scrie Dolin.

Anton Dolin se numără printre cei mai cunoscuți critici de film din Rusia și a fost membru al Asociației Presei Străine de la Hollywood până la desființarea acesteia. Cu toate acestea, regimul lui Vladimir Putin l-a declarat pe Dolin, agent al străinătății.