Cîțu are vești proaste pentru bugetari. Salariile vor fi înghețate și anul viitor

Cîțu are vești proaste pentru bugetari. Salariile vor fi înghețate și anul viitor

Salariile din sistemul bugetar vor fi înghețate și anul viitor, în cadrul procesului de reformare a statului, conform anunțului făcut de premierul Florin Cîțu.

Florin Cîțu are vești proaste pentru bugetari.

Majorările de salarii bugetare va fi blocată și anul viitor. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu. El a declarat că pe lângă această măsură, Guvernul va adopta și alte reforme. Este vorba despre restructurarea companiilor de stat  și digitalizarea sistemului public.

„Este adevărat, şi de aceea am luat aceste măsuri anul acesta, o măsură nepopulară, de a menţine anvelopa salarială la nivelul anului trecut. Iar anvelopa salarială rămâne şi anul viitor - creşte foarte puţin - la acelaşi nivel. Reforma aşa începe, prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului”, a declarat Florin Cîțu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful Executivului a adăugat că, pe lângă păstrarea anvelopei salariale la acelaşi nivel în mediul bugetar, sunt avute în vedere şi măsurile de reformă a companiilor de stat.

„Sunt mai multe reforme pe care le-am anunţat. Ştiţi foarte bine că am cerut reforme la companiile de stat cu pierderi, nu vor mai primi subvenţii decât după ce vin cu un program de restructurare care arată foarte clar că pot să treacă pe profit, dacă nu, nu. Sunt mai multe lucruri, dar de aici începem, în ceea ce priveşte salarizarea de aici începem cu blocarea creşterii salariilor, cu o nouă lege a salarizării”, a declarat Cîţu.

În context, premierul a punctat că restructurarea companiilor de stat poate să conducă la exemple de succes.

Cîțu are vești proaste pentru bugetari

Potrivit spuselor sale, între sectorul de stat și cel privat există o competiție neloială, în aceea ce privește salarizarea. De asemenea, există probleme în ceea ce privește controlul pe care statul îl exercită asupra mediului privat. Motiv pentru care, a precizat Florin Cîțu, este nevoie de o mai multă transparență.

„Eu nu cred că a schimba oameni, a pune un om nou pe un proiect pe care-l avem de ani de zile va rezolva problema. Nu, digitalizarea este sau transformarea digitală a statului este cel mai obiectiv mod de a face un stat suplu, eficient, cu care să lucrezi ok”, a afirmat Florin Cîţu.

Premierul a mai precizat că statul trage în jos dinamica economică și împiedică dezvoltarea acestui domeniu vital.

„Este o frână în dezvoltarea economiei, cu toate arieratele şi cu toate problemele pe care le are. Şi am început şi veţi vedea că anul acesta începem uşor. (...) Avem 30 de ani de socialism cu faţă umană, asta a fost problema României. De acolo ni se trage problema, de la Iliescu şi de la proprietatea privată care e «un moft». Avem două probleme mari. Într-un stat în care piaţa îşi alege campionii, proprietatea privată e sfântă. Și de aici pornim şi în direcţia asta mergem, eu acolo vreau să ajung. Deci, campionii sunt aleşi de piaţă, nu de stat”, a declarat Cîţu.