Ciorbea, mișcare de ultim moment în scandalul votului din diaspora. Ce decizii a luat Avocatul Poporului

Ciorbea, mișcare de ultim moment în scandalul votului din diaspora. Ce decizii a luat Avocatul Poporului

Avocatul interimar al Poporului, Victor Ciorbea, s-a sesizat din oficiu în legătură cu posibilele încălcări ale art. 7 și art. 36 din Constituția României privind dreptul la vot al românilor din străinătate.

Potrivit unui comunicat de presă, Victor Ciorbea a anunțat că s-a sesizat din oficiu în legătură cu posibila încălcare a art. 7 și art. 36 din Constituția României privind românii din străinătate și dreptul de vot. Ciorbea s-a remarcat prin refuzul de a ataca la CCR orice OUG favorabil lui Liviu Dragnea și PSD. Mandatul său s-a încheiat și vizează unul nou.

Ciorbea a declarat că demersul este motivat de apariția mai multor informații și critici în presă privind modul în care s-a desfășurat procesul de vot în secțiile din diaspora, printre care amintim: timp de așteptare mare, nereguli, imposibilitatea unui mare număr de cetățeni de a-și exercita dreptul de vot. De asemenea, au fost primite petiții de la persoane fizice, prin care se solicita sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului.

Mandatul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, a expirat pe 6 mai, însă el rămâne în functie, ca interimar. Articolul 8 indice 4 din Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției precizează că mandatul șefului durează până la depunerea jurământului de către noul Avocat al Poporului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un nou mandat depinde de votul din Parlament. Avocatul Poporului este numit în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului pe o durată de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată. Postul este unul cheie în arhitectura statului pentru deoarece șeful acestei instituții este singurul care poate ataca la CCR o ordonanță de urgență adoptată de Guvern.

Victor Ciorbea a ajuns în funcţia de Avocat al Poporului în aprilie 2014, fiind propus de grupurile PSD din Senat şi Camera Deputaţilor. Din acel moment, Ciorbea a evitat sau a refuzat să atace la CCR mai multe ordonanţe simple sau de urgenţă controversate. Una dintre cele mai recente exemple e Ordonanța de Urgență 7, care a modificat Legile Justitiei, dând puteri sporite secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.