Cerere surprinzătoare a lui Cioloș și Tomac. Programul de vot se poate modifica. News alert

Cerere surprinzătoare a lui Cioloș și Tomac. Programul de vot se poate modifica. News alert

Europarlamentare 2019. Unul dintre liderii Alianţei 2020 USR-PLUS, Dacian Cioloş, a înaintat o solicitare către BEC și Guvernul României să fie prelungit programul de vot de la ora 21.00 la ora 23.00.

Dacian Cioloș a anunţat, duminică, o solicitare de urgenţă pentru Guvern. Este vorba despre prelungirea programului de vot de la ora 21.00 la ora 23.00 şi suplimentarea buletinelor de vot în toate secţiile unde sunt probleme. 

„Cerem Guvernului să dea OUG imediat pentru prelungirea programului de vot și suplimentarea buletinelor de vot în secțiile unde românii stau la cozi să voteze. Observăm că cetăţenii români sunt mobilizaţi la vot, în mod pozitiv, surprinzăror, şi este important să le asigurăm condiţiile pentru ca ei să voteze.”, a transmis Cioloş, conform Libertatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul PLUS a arătat că, date fiind situaţiile de la mai multe secţii de vot, unde sunt cozi imense, Alianţa cere Guvernului să ia toate măsurile pentru extinderea programului de vot de la ora 21.00 la ora 23.00. 

„În mod clar, acest lucru este necesar, la mai multe secţii de vot, sunt cozi masive. Alianţa USR-PLUS mai cere şi suplimentarea numărului buletinelor de vot, sunt situaţii unde nu există buletine de vot, şi există riscul suspendării procesului de votare”, a mai spus Cioloş. 

USR-PLUS mai spune că este nevoie de definirea de către Biroul Electoral Central a noțiunii de „sală unde se votează”, utilizată în cadrul Legii nr. 33/2007, astfel încât să includă întreaga incintă în care se află secția de votare. Astfel, la ora la care votarea va fi declarată închisă, toți cetățenii aflați în incinta secției de votare vor putea vota în continuare. 

„Cerem Biroului Electoral Central să găsească o soluție de urgență pentru suplimentarea buletinelor de vot în toate secțiile unde acestea sunt pe cale de a se epuiza”, spune acesta. 

Potrivit liderului PLUS, „este dreptul autorităilor publice de a respecta dreptul românilor de a vota”. 

„Oameni buni, mergeţi la vot, e dreptul vostru”, a mai spus Cioloş. Mii de români care doresc să își exprime dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare 2019 au mers încă de la deschidere la secțiile de votare din principalele orașe din Europa, pentru a fi siguri că apucă să voteze. La multe secții de votare, oamenii stau la cozi, în unele orașe acestea întinzându-se pe zeci de metri. 

O solicitare similară a fost făcută și de către președintele PMP, Eugen Tomac.

„PMP a transmis o solicitare către BEC prin care cerem ca BEC, de urgență, să se convoace și să adopte următoarea decizie. Ne întâlnim cu un fenomen pe care l-am mai avut la alegeri și anume cozi de sute de metri în fața secțiilor de votare din străinătate, în mod special în fața secțiilor din UE și Republica Moldova. Am solicitat BEC să se întrunească de urgență și să ia decizia de a prelungi programul de vot pentru cetățenii români care votează peste hotare până la ultimul cetățean care își exercită dreptul de vot. În UE există state care au avut, timp de două zile, procesul electoral tocmai pentru a le permite cetățenilor să își exprime votul pentru Parlamentul European. E clar că prezența celor 3,5 milioane de cetățeni români și interesul lor față de aceste alegeri și referendumul cu obiectiv în consolidarea statului de drept în România sunt teme de interes major pentru cetățenii români din UE și Republica Moldova”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, la sediul PMP.