Cioloș sare în ajutorul lui Kovesi. Solicitare la Parlamentului European

Cioloș sare în ajutorul lui Kovesi. Solicitare la Parlamentului European

Europarlamentarul Dacian Cioloș a cerut, joi, în plenul Parlamentului European, deblocarea procedurii de numire a procurorului șef european. Validarea a fost înghețată înainte de alegerile europarlamentare din cauza neînțelegerilor dintre Parlamentulul European și Consiliul UE.

„Trebuie să deblocăm numirea procurorului-șef european. România are o candidată puternică, aleasă de eurodeputați și de o comisie de experți pe baza competențelor ei”, a scris Cioloș pe pagina sa de Facebook, alăturând un clip cu un fragment din discursul susținut în plenul Parlamentului European, în care nu pronunță numele Laurei Codruța Kovesi, dar spune că este important ca Uniunea să dea un semnal că știe „nu doar să pedepsească ci știe și să și să prevină”.

„Am aștetat prea mult pentru asta, această instituție trebuie să fie funcțională cât mai repede, pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene, de corupție, de fraudă” , a spus Cioloș. 

În luna aprilie negocierile s-au blocat și funcția de procuror european a rămas sub semnul întrebării.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Consiliul UE și-a reafirmat susţinerea pentru candidatul francez la funcţia de procuror-şef european, după ce şi runda a treia de negocieri a eşuat în 4 aprilie. Echipa de negociere a Consiliului îşi exprimă regretul, într-un comunicat, că nu se fac progrese suplimentare în privinţa desemnării primului procuror şef al UE. Consiliul consideră că pentru acest post este nevoie de un profesionist cu experienţă, independent, care să poată să pună în funcţiune instituţia încă de la început şi precizează că misiunea primului procuror şef al UE pe parcursul celor 7 ani de mandat va consta, în special, în construirea structurii administrative şi operaţionale a instituţiei şi în stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale. Echipa de negociere a Consiliului reiterează faptul că, deşi recunoaşte valoarea celor trei candidaţi selectaţi, candidatul preferat al Consiliului pentru această funcţie este Francois Bohnert. Echipa de negociere precizează că a informat periodic Consiliul (la nivelul Coreper) cu privire la negocieri, pentru confirmarea acestui mandat. Parlamentul European şi-a afirmat și el din nou sprijinul pentru fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru funcția de procuror șef european și îi reproșează Consiliul UE că „cedează presiunii guvernului român”. Comunicatul PE a venit în condițiile în care și cea de-a treia rundă de negocieri pentru desemnarea șefului viitorului Parchet European a eșuat, notează digi24.ro.