Ciocnirea serviciilor secrete americane şi ruseşti. Operaţiunea murdară a FSB

Ciocnirea serviciilor secrete americane şi ruseşti. Operaţiunea murdară a FSB

Un nou scandal agită spiritele între Rusia şi SUA, care acuză administraţia de la Moscova că a organizat o campanie de dezinformare despre vaccinurile Pfizer şi Moderna.

Ciocnirea serviciilor secrete americane şi ruseşti. Operaţiune murdară a lui Putin. În acest context, SUA au identificat trei publicaţii online coordonate de serviciile de informaţii ale Rusiei.

Reuters subliniază că publicaţiile încearcă să submineze vaccinurile antiCovid-19 produse de Pfizer şi Moderna. Declaraţiile au fost lansate duminică de o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Ciocnirea serviciilor secrete americane şi ruseşti

Site-urile „răspândesc multe feluri de dezinformare, inclusiv despre vaccinurile Pfizer şi Moderna, dar şi despre organizaţii internaţionale, conflicte militare, proteste şi orice chestiune care provoacă discordie şi pe care ei o pot exploata”, a a indicat sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

The Wall Street Journal a fost prima publicaţie americană care a relatat despre identificarea unei presupuse campanii de dezinformare. Cu privire la acest aspect, un purtător de cuvânt al Kremlinului a respins acuzaţiile.

Într-o dezminţire pentru jurnaliştii americani de la WSJ, oamenii lui Vladimir Putin au transmis că acuzaţiile SUA sunt un „nonsens”.

Trebuie amintit că Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat solicitării de a comenta acest subiect.

Subiectul a fost preluat de Centrul de Angajare Globală al Departamentului de Stat al SUA. Această instituţie a fost înfiinţată special pentru a contracara campaniile de propagandă şi de dezinformare.

Cum acţionează dezinformarea

Centrul de Angajare Globală a şi identificat cele trei portaluri ruseşti care propagă dezinformarea despre vaccinurile Moderna şi Pfizer. Unul dintre site-uri, News Front, ar fi controlat de Serviciul de Securitate Federală al Rusiei.

Celelalte două, New Eastern Outlook şi Oriental Review, sunt conduse şi controlate de Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei. Al patrulea portal, Rebel Inside, este controlat de armata rusă, dar este în mare măsură inactiv.

„Departamentul va continua să expună activităţile online abjecte ale Rusiei. Vom continua totodată să conlucrăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a oferi un răspuns global în cadrul măsurilor de contracarare a dezinformării”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Oficialii americani subliniază că anvergura acestor publicaţii este limitată, dar articolele au menirea să injecteze idei false în dezbaterile privind vaccinurile.

Ulterior, acestea pot fi amplificate de mass-media din Rusia şi din alte ţări. De altfel, mai multe conturi de Twitter aparţinând presei de stat din Rusia şi guvernului de la Moscova au încercat să alimenteze îndoielile cu privire la securitatea şi preţul vaccinului Pfizer.

Agerpres notează că scopul aparent al acestei acţiuni ar avea legătură cu favorizarea vânzărilor vaccinului rusesc Sputnik V, produs de Rusia.