Cine sunt geniile? Cum se manifestă sindromul rar al geniului?
- Ludmila Ungureanu
- 18 iunie 2023, 06:59
Sindromul geniului nu trebuie prezentat și tratat ca o tulburare sau o boală. Aceasta este o condiție în care memoria și abilitățile extraordinare sunt suprapuse unei disfuncții cerebrale mai evidente și „simple”.
Savanții își pot pierde abilitățile în viitor, dar cel mai adesea acest lucru nu se întâmplă, mai ales dacă sunt menținute cu grijă.
Capacitățile fenomenale nu-i fac pe proprietarii lor în mod inerent fericiți: dimpotrivă, ei pot să se simtă renegați, izolați. Acest lucru poate conduce la dezvoltarea unei depresii severe. Fără îndoială, pentru o viață confortabilă a unor astfel de oameni speciali, sunt necesare supravegherea psihiatrică și sprijinul psihologic. Capacitatea lor de adaptare externă -una extrem de fragilă , necesită sprijin constant și competent din partea altora. Din păcate, abilitățile fenomenale ale unui copil schimbă macazul atenției la tulburarea inițială de dezvoltare care trebuie tratată, dar nu la cea intelectuală, să nu uităm de spectrul autist: pot avea probleme serioase cu educația și adaptarea socială. Începerea terapiei de la o vârstă fragedă ajuta la depășirea acestor dificultăți.
Cei mai celebri savanti
Leslie a devenit faimos pentru talentul sau muzical. Băiatul s-a născut prematur, iar ulterior medicii l-au diagnosticat cu o formă severă de paralizie cerebrală. Iar din cauza glaucomului, copilul a devenit orb. Leslie Lemke a învățat să stea în picioare abia la 12 ani, să meargă - la 15. Cu toate acestea, la 16 ani, la Lemke a fost descoperit un dar muzical: există o poveste că într-o noapte mama sa adoptivă s-a trezit din cauza interpretării operei muzicale ale lui Ceaikovski. Înainte de aceasta, copilul a auzit concertul la televizor și acum a putut să îl repete fără nicio greșeală. Mai târziu, Leslie Lemke a interpretat orice piesă muzicală fără pregătire, doar ascultând-o o dată.
Jason Padgett
Jason Padgett - un savant notoriu ale cărui abilități au fost descoperite la vârsta adultă. Profesa ca un vânzător obișnuit într-un magazin de mobilă: nu era pasionat de știință și nici vorba de facultate. Cu toate acestea, după atacul tâlharilor, care i-au provocat o rănire gravă la cap, abilitățile matematice s-au activat. Omul a văzut fractal, formule și forme geometrice în toate obiectele, a început să deseneze cu mare precizie și să repare ceea ce vede, dezasamblnâd literalmente obiectele din jurul său în formule. Și mai târziu a intrat la o facultate de matematică și a scris o carte despre experiența lui. Acum Jason Padgett predă matematică și colaborează cu neurologi.
Kim Peek
Kim Peek este prototipul lui Rain Man, interpretat de Dustin Hoffman în legendarul film de la Hollywood. Dar povestea reală a lui Peak era diferită de cea a lui Rain Man: Kim avea o afecțiune în care mănunchiurile de nervi ce leagau cele două emisfere ale creierului lipseau. Această abilitate unică i-a permis să citească simultan două pagini ale unei cărți: pagina stângă cu ochiul stâng, pagina dreaptă cu dreapta.În același timp, băiatului nu îi păsa cum era localizat textul în raport cu el însuși. I-a luat aproximativ 10 secunde să citească și să memoreze conținutul difuzării.
La vârsta de șapte ani, Kim Peak știa deja Biblia pe de rost și, de-a lungul întregii sale vieți, a memorat peste 12 mii de cărți. Pick a fost expert în 15 domenii.