Turcia acuză de „război psihologic“ țările care au emis alerte de călătorie pentru Istanbul. România se numără prin ele

Turcia acuză de „război psihologic“ țările care au emis alerte de călătorie pentru Istanbul. România se numără prin eleSursa foto: Agerpres_EPA/SEDAT SUNA

Mai multe țări europene, printre care și România au emis alerte de călătorie pentru Istanbul unde riscul unor atacuri este ridicat. Unele state și-au închis și reprezentanțele diplomatice. Turcia critică aceste decizii și susține că țara este una sigură.

Autoritățile din Turcia critică țările care și-au închis reprezentanțele diplomatice și care au emis alerte de călătorie cu privire la orașul Istanbul. Ministrul de interne, Suleyman Soylu, a declarat joi că măsurile luate de unele state europene, inclusiv de România reprezintă un „război psihologic“ împotriva Turciei, informează Daily Sabah.

Purtătorul de cuvânt al Partidului de guvernământ AK, Omer Celik a catalogat alertele de securitate ca „declarații iresponsabile“ și a spus că Turcia este o țară sigură.

Alertă de călătorie

Franța, Germania, Italia, România, Statele Unite, dar și alte țări europene au emis avertizări de călătorie și și-au îndemnat cetățenii să evite deplasările în Turcia în această perioadă, deoarece riscul unor atacuri împotriva misiunilor diplomatice și a lăcașurilor de cult care nu sunt musulmane este ridicat.

De asemenea, Germania, Franța și Țările de Jos au decis să închidă temporar misiunile diplomatice din motive de securitate. Autoritățile din Turcia au convocat ambasadorii acestor țări și le-a cerut explicații cu privire la deciziile luate.

De asemenea, Turcia şi-a avertizat cetățenii, la sfârşitul săptămânii trecute, cu privire la „posibile atacuri islamofobe, xenofobe și rasiste“ din Statele Unite și Europa, potrivit Rador.

Tensiune maximă

Tensiunile între Turcia şi unele ţări europene s-au intensificat din cauza unor incidente pe care Ankara le consideră islamofobe. În cel mai recent dintre ele, politicianul de extremă dreapta danezo-suedez Rasmus Paludan a dat foc unui Coran în faţa unei moschei din Stockholm şi a ameninţat că va face acest lucru în fiecare săptămână până când Turcia va aproba aderarea Suediei la NATO.

Tot în Suedia, mai mulți protestatari au spânzurat o efigie a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Țările europene au denunțat incidentele, dar au spus că nu le pot preveni din cauza regulilor privind libertatea de exprimare.

Suedia și Finlanda își doresc să adere cât mai repede la NATO, dar Turcia şi Ungaria nu şi-au dat încă acordul.

Ne puteți urmări și pe Google News