Erdogan avertizează SUA că vor plăti „un preț”, pentru că nu s-au ținut de cuvânt: „Am dat 1,4 miliarde de dolari”

Erdogan avertizează SUA că vor plăti „un preț”, pentru că nu s-au ținut de cuvânt: „Am dat 1,4 miliarde de dolari”Tayyip Erdogan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Washingtonul că va plăti „un preț” pentru refuzul de a furniza Turciei avioanele de luptă avansate F-35 fabricate în SUA.

Erdogan a declarat că „va exista un preț” de plătit dacă SUA nu vor furniza Turciei avioane de luptă F-16 pe care le solicită în schimbul unei plăți făcute pentru avioanele de război F-35.

„În ceea ce privește F-16, le vrem de la voi, dar nu le-aţi dat. Inițial, aveați de gând să furnizați F-35, dar nu v-aţi ținut de cuvânt. Deși am plătit aproximativ 1,4 miliarde de dolari, nu ați dat nimic în schimb. Dacă nu oferi nimic în schimb, atunci aceasta va plăti consecințele”, a declarat Erdogan, citat de presa turcă.

Remarcile sale vin în urma unei declarații făcute de ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu la începutul acestei luni, potrivit căreia Ankara așteaptă aprobarea SUA pentru ca avioanele de luptă F-16 să fie livrate Turciei.

Ce răspuns a primit Erdogan din partea SUA

Senatorul democrat Bob Menendez, care servește ca președinte al Comitetului pentru Relații Externe a Senatului SUA (SCFR), a declarat că se opune „cu fermitate” „propunerii de vânzare a noilor avioane de către administrația Biden.

„Până când Erdogan nu încetează cu amenințările, şi nu îmbunătățește situația cu privire la drepturile omului acasă... și nu începe să se comporte ca un aliat de încredere, nu voi aproba această vânzare”, a insistat Menendez.

Turcia, țară aflată în NATO, a încercat să își modernizeze avioanele de luptă existente pentru a-și actualiza forțele aeriene și a încercat să cumpere 40 de avioane Lockheed Martin F-16 și aproape 80 de kituri de modernizare de la SUA, o tranzacție evaluată, se pare, la 20 de miliarde de dolari.

Turcia a făcut această cerere în locul unei rambursări a plății pe care o făcuse pentru avioanele de luptă F-35 de ultimă generație. Plata a fost efectuată înainte de a fi eliminată din programul multinațional de dezvoltare a avioanelor din cauza deciziei Ankarei de a achiziționa sisteme de apărare antirachetă aeriană S-400 de producție rusească.

Conflictul dintre SUA și Turcia a dus la eliminarea Ankarei din program

Conflictul dintre SUA și Turcia, care a dus la eliminarea Ankarei din programul F-35, a început după ce guvernul turc a decis să cumpere sisteme de apărare antirachetă S-400 de fabricație rusă. Ca răspuns, Washington a anulat vânzarea avioanelor F-35 către Turcia din cauza afirmațiilor că ar putea divulga secrete militare Rusiei.

SUA a amânat livrarea avioanelor F-35 partenerului său NATO în iulie 2019 din cauza „preocupărilor de securitate” legate de sistemele S-400. Washington a susținut că S-400 ar putea detecta vulnerabilități și ar putea transmite datele către Moscova.

Conform legislației americane, Congresul poate bloca o vânzare prin adoptarea unei rezoluții de dezaprobare după notificarea oficială a unui acord. Cu toate acestea, este puțin probabil să facă acest lucru dacă președintele Joe Biden decide să meargă mai departe în ciuda obiecțiilor parlamentarilor. Deși Congresul a mai adoptat astfel de rezoluții, nu a întrunit niciodată majoritatea de două treimi necesară în ambele camere pentru a depăși un veto prezidențial.

Ankara a promis că ar putea lua în considerare alternative, inclusiv avioane din Rusia, dacă SUA nu își respectă promisiunea de a livra F-16 forțelor aeriene turcești, relatează farsnews.ir.