Presa din Grecia și din Suedia, țări cu care relațiile Turciei sunt încordate de mai mult timp, îl plasează pe președintele Erdoğan pe prima pagină. Ziarele din cele două țări reiau declarațiile președintelui Erdoğan referitoare la candidatura Suediei la NATO și publică noi afirmații scandaloase.
Săptămâna trecută, politicianul danez de extremă dreapta Rasmus Paludan a dat foc unui exemplar din Coran în fața ambasadei Turciei la Stockholm. În timpul incidentului, s-a văzut că poliția suedeză a luat măsuri pentru a-l proteja pe Paludan și nu a intervenit. Apoi Paludan a persistat în acțiunile sale josnice și a dat foc Coranului din nou, în capitala daneză Copenhaga.
La scurt timp, ministrul suedez de Externe, Tobias Billström, a făcut o declarație bombă, spunând că procesul de aderare la NATO a fost suspendat temporat.
"Turcia va decide"
După declarațiile lui Billström, presa a scris că "Suedia a înghețat procesul de aderare la NATO". Secretarul de presă al lui Billström, Anna Erhardt, a precizat că declarațiile lui Billström au fost înțelese greșit și a adăugat că Suedia nu a suspendat procesul de aderare la NATO. Erhardt a spus că "Procesul NATO nu s-a oprit. Guvernul continuă să aplice protocolul dintre Suedia, Finlanda și Turcia. Numai că Turcia va decide când va ratifica acordul de aderare a Suediei".
Pe prima pagină, în presa greacă
Și presa greacă a scris pe prima pagină despre acest subiect. Ziarul Ta Nea a reluat declarația deputatului Partidului Democrat Suedez, Richard Jomshof, care a afirmat "Să dăm foc la încă 100 de Coranuri". Aceeași publicație reia și declarațiile președintelui Erdoğan referitoare la candidatura sa la alegerile prezidențiale. "În 2018, cronometrul a fost resetat", scrie ziarul cu referire la noua candidatură a lui Erdoğan, despre care mai afirmă că "Insistă pentru a treia candidatură" și că "Vrea să fie ca Putin".
"Am putea intra în NATO fără Erdoğan?"
Pe de altă parte, Svenska Dagbladet, una dintre cele mai importante instituții media din Suedia, s-a referit la poziția președintelui Erdoğan cu privire la admiterea Suediei și Finlandei în NATO. Într-un articol intitulat "Am putea intra în NATO fără Erdoğan?" se arată că „Vrem să ne alăturăm NATO pentru libertatea noastră”. În articolul respectiv, opoziția Turciei față de intrarea celor două țări în NATO a fost numită „teatru”. (Rador)