Cine profită de PNNR? Marcel Ciolacu aduce acuzații grave cu dezvăluiri „grele”. "Au notat anul 2006 ca termen de finalizare"

Cine profită de PNNR? Marcel Ciolacu aduce acuzații grave cu dezvăluiri „grele”. "Au notat anul 2006 ca termen de finalizare"

Marcel Ciolacu condamnă elaborarea proiectului PNRR de către companiile private ale apropiaților ministrului Ghinea. Guvernarea hrănește conflictul de interese, iar DNA nu ia nicio măsură în acest sens.

Marcel Ciolacu condamnă modul în care a fost elaborat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Guvernarea a prevăzut consultanță acordată companiilor nominalizate în documentele PNRR. Practic, proiectul în cauză nu face decât să îmbogățească companiile cunoștințelor ministrului Fondurilor Europene, potrivit PSD.

Mai mult decât atât, consultanţii au fost plătiţi cu sume între 1.200 şi 1.450 euro pe zi pentru întocmirea PNRR, care nu a fost decât un set de documente copy-paste. Așa se explică faptul că cei care au scris PNRR-ul au uitat să corecteze o limită de termen în cadrul unor investiții și au notat anul 2006 ca termen de finalizare a unui proiect.

Cîțu & Co hrănesc conflictul de interese

Guvernul lui Florin Cîțu încurajează conflictul de interese prin solicitarea unor companii nominalizate în documentele PNRR să elaboreze proiecte. Astfel, regulile europene și naționale nu mai sunt respectate.

"Problema nu este că aceste companii au fost plătite în calitate de consultanţi. Nu, nu sunt consultanţi. Aceste companii sunt în conflict de interese. Este o infracţiune ceea ce se întâmplă în acest moment în ministerul domnului Ghinea şi presupun cu buna ştiinţă a domnului Ghinea. Nu a existat niciodată ca documentele oficiale să fie scrise de companii private. A mai fost o singură abatere, cea a domnului ministru Costache, la Ministerul Sănătăţii, când o ordonanţă de urgenţă a fost primită pe mail de la o companie privată cu interese în domeniul medical. Eu speram ca până acum DNA să rezolve problema. Se scriu documente ale statului în birouri private. Vom comunica aceste aspecte comisarilor europeni, dar este o latură penală", a declarat Marcel Ciolacu la un post de televiziune.

Sume explozive pentru companiile de consultanță

Firmele consultante au fost plătite cu sume cuprinse între 1.200 şi 1.450 euro pe zi. Marcel Ciolacu susține că PNRR este un proiect "luat cu copy-paste", în fapt o bătaie de joc la adresa românilor. Opoziția condamnă decizia guvernării de a înainta la Bruxelles un proiect care nu a fost prezentat românilor și nici parlamentarilor.
"Eu mă gândesc ca mai bine să mă las de politică şi să mă apuc de consultanţă. Sunt 32,4 milioane euro pentru salariile şi stimulente financiare pentru recalcularea pensiilor, către consultanţi, că ministerul nu are timp. 27 milioane euro sunt pentru elaborarea de ghiduri metodologice pe sănătate.
Deşi există toate aceste studii făcute de Banca Mondială. 41 milioane euro sunt pentru consultanţă în vederea ajustării cadrului legislativ pentru programele de formare în domeniul sănătăţii. 30 de milioane euro pentru servicii de consultanţă pentru reorganizarea companiilor de stat. Nu mai bine capitalizezi companiile de stat cu aceşti bani?", a spus președintele PSD.
PNRR este un proiect scris de oamenii apropiați politicienilor de la guvernare, făcut cu dedicație pentru îmbogățirea acestora, susține opoziția.
"Facem un împrumut de 15 miliarde de euro, îndatorăm pe toţi românii, în loc să căutăm să atragem granturile din exerciţiile financiare 2014-2020, venim cu nişte împrumuturi imense, venim cu nişte reforme, pentru că trebuie nişte măsuri ca să nu intrăm în colaps. Şi (n.red.: din acest motiv) au tăiat de la salarii, au îngheţat toate salariile şi pensiile, nivelul de trai scade. Pentru ce? Astăzi am aflat adevărul. Pentru nişte companii abonate direct cu Guvernul României şi cu statul român. Şi ce am mai descoperit azi, şi nu avem toate anexele, pentru că nu pot fi descărcate. Există anexe la PNRR care nu pot fi încă descărcate de pe site-ul ministerului", a menţionat Ciolacu.

PNRR, secretizat de Ghinea

Cristian Ghinea a secretizat PNRR în minister și foarte puține persoane au avut acces la proiect. În acest context, însă, se naște o nouă întrebare - cum au avut acces companiile la PNRR? Iar dacă au avut acces, atunci ministrul Ghinea ar putea să publice ordine de desecretizare în acest sens.
"Sunt subcontractori sau consultanţi care au probabil clienţi companii private care vor lua bani din PNRR. Ei scriu proiectele, iar statul român a devenit un intermediar între bani şi companii. Au conceput documentele de aşa natură, ca ei să fie beneficiarii direcţi, pentru că nu se mai face niciun fel de selecţie. Păi credeţi că va accepta vreodată aşa ceva Comisia Europeană? Aceste proiecte din PNRR nu vor fi supuse Legii achiziţiilor publice.
Nu există niciun mecanism transparent prin care UAT-urile să poată accesa aceşti bani din PNRR. Se fac nişte liste şi vor să facă nişte contracte între ministrul Fondurilor Europene şi un UAT. Nu este niciun studiu pe zonele de dezvoltare: avem o migraţie a românilor în Europa, ne vrem românii înapoi să facă aici plusvaloare ca să fie sustenabil fondul de pensii", a mai explicat preşedintele PSD, potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News