Cine-i trage la răspundere pe inspectorii de la OPC şi DSV?
- Simona Ionescu
- 16 martie 2014, 23:46
E foarte bine şi frumos că DIICOT şi SRI au căzut ca un trăsnet peste mafia cărnii şi au început să destructureze reţeaua. Asta le e menirea. Justiţia a răspuns prompt şi deja sunt zece persoane arestate şi alte câteva zeci anchetate penal. Nu trebuie, însă, neglijată situaţia generată de această imensă evaziune fiscală şi nici atentatul la sănătatea publică produs, iar aici sunt chemaţi să intervină factorii decizionali ai guvernului.
Anchetatorii spun că reţeaua din mafia cărnii opera de trei ani, iar de un an a intrat în vizorul lor. Şefii din fruntea ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului), OPC-urile din ţară (Oficiile pentru Protecţia Consumatorului), ANAF sau Direcţiilor Sanitar Veterinare din toate judeţele n-au făcut controale vreme de 36 de luni, au dormit în birouri sau au închis ochii? Au fost declaraţii ale unor şefi de la DSV care spuneau că inspectorii vor fi "intransigenţi, fără milă" atunci când vor descoperi comercianţi care pun în vânzare marfă de proastă calitate, expirată sau ţinută în condiţii improprii. Era vorba de precupeţele din piaţă care vindeau ouă de găină sau de prepeliţă sau 4-5 kg de brânză din găleata de plastic, după cum s-a văzut în reportajele televizate. În galantarele magazinelor, acolo unde carnea, mezelurile şi brânza se stricau în vitrinele frigorifice, la 10 grade, inspectorii DSV n-au fost prea curioşi să vadă ce se întâmplă. Acum, odată iureşul pornit, pe unii dintre ei i-am văzut la televizor manifestându-se vocal şi băgându-şi nasul printre mici şi cârnaţi. Amuşinarea unor cotlete înverzite nu e decât un circ ieftin care mă fac să mă gândesc, fie-mi iertat, la comisioane consistente picurate de societăţile comerciale, care-şi creşteau profiturile intoxicând românii cu marfă ce în alte state se arde la crematoriu. Pe politrucii de la OPC-uri si DSVuri, puşi în funcţii de partidele de la putere, cine-i arde?