Cine e Peter Magyar, omul care ar putea să-l bată pe Orban

Cine e Peter Magyar, omul care ar putea să-l bată pe Orban Peter Magyar. Sursa foto: Instagram

Ieșind din umbra lui Orban, un fost aliat încearcă să-l scoată din lumina reflectoarelor. Peter Magyar, un conservator pe vremuri strâns legat de partidul Fidesz al premierului Viktor Orban, a devenit un neașteptat lider al opoziției din țară

Peter Magyar, omul care poate câștiga contra lui Orban

Militând împotriva guvernului de dreapta care până nu demult conta pe el ca pe un membru de încredere, cel mai popular și mai neașteptat lider al opoziției din Ungaria stătea în spatele unui camion, înconjurat de susținători care îl salutau în urale.

„Pas cu pas, cărămidă cu cărămidă, ne vom recăpăta țara”, striga liderul opoziției, Peter Magyar, scandând ceea ce, în turneul efectuat prin orașele și satele din Ungaria, a devenit sloganul preferat al acestei mișcări politice conduse de un politician în vârstă de 43 de ani.

Și mai provocator a fost locul ales de Magyar pentru organizarea mitingului: chiar peste drum de o casă din Felcsut, care aparține premierului Viktor Orban, aflată în satul unde el a copilărit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ungaria, pregătită de schimbarea lui Orban

De la preluarea puterii, cu 14 ani în urmă, Orban a câștigat patru alegeri generale la rând, transformând Ungaria într-o ‚democrație neliberală’, deseori mai în ton cu China și cu Rusia decât cu aliații din NATO și din Uniunea Europeană. Acum, pentru prima oară după atâția ani, țara dă semne că o schimbare, deși nu iminentă, este totuși posibilă.

În alegerile din această lună petru Parlamentul European, Tisza, partidul lui Magyar înființat de doar două luni, și-a adjudecat în Ungaria 30% din voturi, eclipsând grupările de opoziție deja cunoscute și contribuind la cea mai slabă performanță din ultimii ani a partidului de guvernământ al lui Orban, Fidesz. Partidul lui Orban s-a clasat totuși pe primul loc, dar cele 44 de procente ale sale s-au situat cu mult sub performanța din alegerile anterioare.

Magyar se arată destul de vag în privința unor politici precise anticorupție care să îi înlăture pe Orban și pe acoliții săi, în special pe tema gestionării frauduloase a miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene și pe tema înclinării Ungariei spre Rusia. „Oricine cunoaște istoria Ungariei știe că noi am fost atacați de Rusia de multe ori”, a declarat el într-un interviu.

Partidul lui Orban, iritat de fostul aliat

Dar rămâne de văzut dacă el va putea profita de momentul actual până la viitoarele alegeri pentru parlamentul național, programate în 2026. Magyar și-a parcat camionul lângă un stadion, iar în timpul discursului l-a dat ca pe un exemplu care ar explica de ce, potrivit celor de la Transparency International, Ungaria se numără printre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană.

„Țara asta nu e pentru oligarhi, ci pentru voi”, a strigat Magyar, acoperit de un ropot de aplauze.

Este clar că Magyar și-a iritat foștii aliați. El s-a izbit de un baraj de abuzuri din partea Fidesz și din partea presei pe care acesta o controlează, care l-au descris drept un soț brutal, un escroc și un demagog trădător.

Secretul lui Peter Magyar

„Sunt atacat în mod constant atât de guvern, cât și de opoziție. Acesta este succesul meu”, a spus Magyar.

Până în luna februarie, Magyar, membru al partidului Fidesz de mai bine de 20 de ani, nu era decât un acolit oarecare al lui Orban. În biografia sa figurează posturi diplomatice la Bruxelles, funcții de director în divese companii controlate de Fidesz, prietenia cu șeful de cabinet al lui Orban și un mariaj ratat cu Judit Varga, o adevărată vedetă a partidului Fidesz, numită ministru al justiției în 2019. Numele său era puțin cunoscut în afara micii elite din Budapesta.

Acum însă, el este o celebritate națională, condamnat atât de Fidesz, din care el caută să îi atragă pe alegătorii conservatori,, cât și de blocul opoziției de stânga, ai cărei susținători și-i dorește deopotrivă. La alegerile europene, el s-a bucurat de sprijinul ambelor grupări.

Fidesz se simte amenințat de alți conservatori

La mitingul din Felcsut, organizat pe 24 mai, Magyar a atras doar câteva sute de oameni, în majoritate din afara localității. Dar adunarea atâtor oameni a fost o adevărată realizare într-o regiune în care loialitatea față de Fidesz și față de mărinimia sa este foarte puternică. Mitingurile din marile orașe au atras însă mii de oameni.

Evenimentele organizate de el sunt o combinație între o renaștere a religiei și un mesaj politic cât se poate de clar, respectiv, acela că Orban, în vârstă de 61 de ani, și adversarii de fațadă ai acestuia, înghesuiți prin partide de opoziție, se află la putere de prea multă vreme.

Magyar, care poartă la mână o cruce micuță de lemn, își încheie mitingurile intonând un cântec patriotic din secolul al XVI-lea și încurajându-i pe participanți să se țină de mâini și să le înalțe în semn de solidaritate.

Fidesz s-a mai izbit anterior de opoziția unui ale partid conservator.

Judit Varga, scandal Viktor Orban

Fost ministru al Justiției din Ungaria, Judit Varga. Sursa foto: Instagram

Peter Magyar a divorțat de Judit Varga, fostă ministru al Justiției

La alegerile parlamentare din 2022, grupările politice de opoziție și-au pus în frunte un primar de dreapta care să le susțină interesele. Efortul însă nu a avut succes, încheidu-se prin victoria fulminantă a partidului Fidesz, având în vedere că partidul și-a pus în funcțiune mașinăria de presă ca să-l „demaște” pe primarul Peter Marki-Zay, care ar fi intenționat să îi trimită pe unguri să lupte în Ucraina împotriva Rusiei.

Agoston Mraz, directorul Institutului Nezopont, care coordonează sondajele de opinie pentru Fidesz, a recunoscut că partidul l-a avut în vizor pe Magyar, dar el spune că acuzațiile „nu au fost simple minciuni, ci s-au bazat pe fapte reale”.

Mraz a dat ca exemplu interviul acordat unui tabloid de dna Varga, mama celor trei copii ai lui Magyar, în care ea îl califică drept un narcisist abuziv. Cuplul a divorțat anul trecut.

Mraz mai spune că atacurile au avut efect, prejudiciind popularitatea lui Magyar printre alegătorii consecvenți ai partidului Fidesz și dând asigurări că el „este acum cel puțin la fel de periculos și pentru opoziție”.

Cum s-a produs ruptura Magyar-Orban

Magyar s-a hotărât să acționeze, dezgustat fiind de felul în care Orban a gestionat marele scandal politic datorat unor dezvăluiri potrivit cărora un bărbat, condamnat pentru agresiune sexuală într-un cămin de copii aparținând statului, a fost ulterior grațiat.

Pe fondul acestui scandal, Orban a cerut demisia președintei Ungariei, Katalin Novak, și pe ce a dnei Varga din funcția de șefă a campaniei electorale a Fidesz pentru Parlamentul European.

„Au vrut să împingă întregul scandal spre fosta mea soție și spre președintă, departe de premier”, afirmă Magyar. El susține că a fost „uimit” de acuzațiile ulterioare ale dnei Varga legate de abuzurile comise de el.

Orban nu-l poate atinge pe Magyar

Deși a consolidat, probabil, baza partidușlui de guvernământ, vitriolul asupra lui Magyar, lansat de presa apropiată partidului Fidesz, nu a avut efect și asupra celor neafiliați.

Sandor Szarvas, un alegător din această categorie, a venit să îl asculte pe Magyar la Bicske, un orășel din apropiere de Felcsut. Căminul de copii din Bicske a fost cel care s-a aflat în centrul scandalului de pedofilie.

„Nu mâncăm mâncare de la toaletă, așa că, evident, nu aflăm știri din presa Fidesz”, a spus Szarvas.

(Articol de Andrew Higgins, NYT; Traducerea: Alexandru Danga, RADOR RADIO ROMÂNIA)