Cine are beţigaşe pentru urechi acasă, atenţie! Au fost interzise. Nu-i de glumit

Cine are beţigaşe pentru urechi acasă, atenţie! Au fost interzise. Nu-i de glumit

Celebrele beţigaşe pentru urechi, atât de populare inclusiv în România, au intrat în colimatorul autorităţilor din Marea Britanie.

Pentru a combate poluarea cu plastic de unică folosință, acestea au fost interzise în Anglia.

Interdicţia n-a afectat doar industria care se ocupă de fabricarea beţigaşelor pentru curăţat urechile. Au mai fost interzise paiele din plastic şi acele beţigaşe folosite pentru amestecarea cafelei.

În acest context, comercializarea acestor accesorii din plastic în magazinele din Anglia a devenit ilegală.

Interdicţia a fost anunţată din 2018

În prezent mai există doar câteva ustensile de plastic care au scăpat de interdicţia anunţată încă din anul 2018.

Iniţial, măsura ar fi trebuit să intre în vigoare încă din aprilie 2020, dar pandemia de coronavirus a dat toate calculele peste cap.

Recuperând timpul pierdut, autorităţile britanice au decis că de la 1 octombrie este ilegal ca întreprinderile să furnizeze ustensile de plastic cumpărătorilor.

Cei cu dizabilităţi încă le pot folosi

Printre puținii care nu vor fi afectaţi de interdicție se numără inclusiv persoanele cu dizabilități sau afecțiuni medicale, care au nevoie de acele accesorii din plastic.

Scoția a interzis deja produsele încă din octombrie 2019.

Peste 6 miliarde de beţigaşe din plastic

Conform statisticilor, în Anglia sunt folosite anual 4,7 miliarde de paie de plastic, 1,8 miliarde beţigaşe pentru urechi și 316 milioane de beţigaşe pentru cafea.

Aproximativ 10 la sută dintre beţigaşele cu bumbac sunt aruncate în toalete, ajungând apoi în apele locale şi mai departe în oceane.

Interdicţia respectă noile reguli introduse în 2016 şi îi obligă pe clienți să plătească o taxă de 5p pentru pungile de plastic, care ulterior au redus drastic numărul de pungi utilizate de cumpărători.

Țara Galilor încă se mai gândeşte

Autorităţişe din Țara Galilor încă se consultă cu privire la interzicerea ustensilelor din plastic, despre care se anticipează că va intra în vigoare în prima jumătate a anului 2021.

Totuși, interdicția va include și farfurii din plastic, tacâmuri și recipiente din polistiren pentru alimente și băuturi.

Mulți comercianți cu amănuntul au schimbat deja produsele din plastic cu hârtie și alternative mai ecologice; McDonald's a abandonat paiele de plastic în 2018.

Taxa pentru saci de 5p va crește la 10p din aprilie 2021 și va fi extinsă la toți comercianții cu amănuntul.

Produsele de curățare, de înfrumusețare și de sănătate care conțin microbile au fost, de asemenea, interzise în urmă cu doi ani.

Ce a declarat secretarul de Mediu?

Secretarul de Mediu George Eustice a declarat: „Interzicerea paielor de plastic, a beţigaşelor pentru cafea şi a celor pentru urechi este doar următorul pas în lupta noastră împotriva poluării cu plastic și angajamentul nostru de a proteja oceanul și mediul înconjurător pentru generațiile viitoare.”

Sion Elis Williams, militant al prietenilor Pământului, a declarat: „Miniștrii trebuie să facă și mai mult pentru a provoca cultura noastră de unică folosinţă să treacă de la toate materialele de unică folosință la alternativee reutilizabile.”

Tatiana Lujan, avocată în domeniul materialelor plastice la organizația caritabilă pentru drepturi de mediu ClientEarth, a declarat că interzicerea produselor „inutile” este o „nebunie”, relatează The Sun.

Ea a adăugat: „Dar aceste articole formează doar o mică parte din materialele plastice de unică folosință, care se împrăștie în mediu și eliberează substanțe toxice și emisii de gaze cu efect de seră când sunt incinerate - și chiar și atunci când sunt fabricate.”

sursa: dailystar.co.uk

Ne puteți urmări și pe Google News