Evenimentul Zilei > International > Cine a rămas de veghe la reactoarele de la Fukushima | FOTO
Cine a rămas de veghe la reactoarele de la Fukushima | FOTO

Cine a rămas de veghe la reactoarele de la Fukushima | FOTO

Roboţeii care investighează în prezent condiţiile din interiorul reactoarelor nucleare avariate de la Fukushima, Japonia, seamănă cu maşinile folosite de NASA pentru misiunile de pe Marte şi cea care a căutat supravieţuitori după atentatele din 11 septembrie 2001.

Potrivit site-ului oficial al Agenţiei Spaţiale Americane, nasa.gov, maşina care se află acum în misiune prin reactoare preia elemente de la Rocky 7 şi Urbie.
Prima este o maşină creată pentru a servi ca bază de construcţie pentru Spirit şi Oportunity, "gemenii" tehnologici care sunt acum pe Marte, iar Urbie este un minivehicul de recunoaştere.

Urbie este un robot de recunoaştere creat pentru mediul urban, cu aplicaţii militare şi în caz de dezastru. El este perfect pentru locurile periculoase, cu ar fi ariile cu nivel ridicat al radiaţiilor sau alte zone cu poluarea chimică prea ridicată pentru ca intervenţia directă a omului să se realizeze în siguranţă.
Structura sa îl recomandă şi pentru misiuni printre dărâmăturile clădirilor afectate de cutremure. Succesul lui Urbie a dus la crearea PackBot, un robot care a fost vândut, începând cu anul 2002, către armata americană.
URBIE

Prima misiune a lui PackBot a fost căutarea de supravieţuitori printre dărâmăturile Turnurilor Gemene, după atentatul terorist din 11 septembrie 2001. Apoi a fost trimis în Afganistan, în iulie 2002, fiind folosit de soldaţii pentru a filma şi a înregistra audio în zone inaccesibile sau deosebit de periculoase.  

Aceşti roboţei sunt produşi de iRobot Corporation, care au produs anul acesta şi doi roboţi folosiţi în prezenţi la Fukushima. Aceştia se află în misiune în centrala nucleară Daiichi, fiind echipaţi cu numeroase camere de luat vederi şi instrumente de măsură a nivelului de radiaţii. Informaţii transmise de roboţi arată că nivelul radiaţiilor este în continuare prea ridicat pentru ca omul să intervină în mod direct.
ROCKY 7

La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter s-a produs pe coasta de est a Japoniei. Valurile tsunami provocate de seism au devastat aşezările din apropierea oraşului japonez Sendai. În urma acestui seism a fost declarată stare de urgenţă nucleară în Japonia din cauza unor probleme la centralele nucleare Fukushima I şi Fukushima II din Prefectura Fukushima.
Centrala avariată de la Fukushima

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: