În aceste condiții, USR a reacționat rapid și decis să organizeze Zilele Diasporei, dar și să participe la mitingul din Piața Victoriei. Mitingul nu este autorizat de Primăria Capitalei deoarece pentru această acțiune s-a cerut aprobare pentru un milion de persoane, iar în piață nu încape atâta lume.

 

USR organizează, joi, vineri şi sâmbătă, Zilele Diasporei, evenimentul fiind dedicat românilor de peste hotare care vin în ţară cu ocazia mitingului de la Bucureşti din 10 august şi vor să se implice în schimbarea României. Potrivit unui comunicat,
evenimentul va avea loc la sediul Uniunii Salvaţi România, unde peste 50 de membri ai USR Diaspora vor prezenta activitatea filialei şi perspectivele de viitor ale acesteia.

În cele trei zile, senatorul USR de diaspora Radu Mihail va susţine mai multe ateliere de dezbateri şi audienţe cu cetăţenii.

"Oamenii din diaspora au o perspectivă diferită asupra României. Majoritatea dintre ei au păstrat legături strânse cu ţara, unde au familii sau prieteni, şi le pasă de evoluţia României. În acelaşi timp, au experienţa vieţii în alte societăţi. (…) Această experienţă le permite să aibă şi idei de îmbunătăţire a funcţionării României din toate punctele de vedere. Consider că aceste idei, precum şi preocupările lor în general sunt utile. Noi în USR vrem să îi ascultăm şi să ţinem cont de cerinţele lor în dezvoltarea proiectelor legislative şi a programului de guvernare", a declarat Radu Mihail în document.

De asemenea, membrii USR Diaspora vor fi prezenţi la protestul din Piaţa Victoriei. „Venim o dată pe an în România şi este dreptul nostru să protestăm faţă de acţiunile iresponsabile ale coaliţiei de guvernare PSD – ALDE luate în privinţa şubrezirii justiţiei. Românii din diaspora trimit anual acasă peste 5 miliarde de dolari şi, cu toate acestea, partidul de la guvernare ne ignoră complet. Suntem ţinuţi la periferia intereselor lor, PSD – ALDE umileşte diaspora doar pentru că nu este o masă de manevră. Vom fi în stradă să ne facem vocea auzită şi să transmitem mesajul iniţiativei Fără penali în funcţii publice în faţa Guvernului", susţine Andrei Corbu, vicepreşedinte USR Diaspora, conform comunicatului.

Va fi și o caravană a filialelor USR Moldova, care vor organiza un marş intitulat „Pentru Moldova Europeană". Caravana va trece prin oraşele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bârlad, Tecuci, Focşani, Buzău cu destinaţia finală Bucureşti.