Generalul Soleimani, ucis de SUA, „un amestec între James Bond, Erwin Rommel și Lady Gaga”
- Antonia Hendrik
- 3 ianuarie 2020, 15:50
Generalul Ghassem Soleimani, ucis astăzi la Bagdad într-un bombardament american, a fost unul dintre cele mai populare personaje din Iran.
Liderul forțelor de elită din Gărzile revoluționare islamice, responsabil cu operațiunile externe ale Republicii Islamice, o figură carismatică, a exercitat o influență-cheie în negocierile politice din 2018, în vederea formării unui guvern în Irak.
Vedetă pe social media
Acest bărbat în vârstă de 62 de ani, cu barbă, a devenit în ultimii ani o adevărată vedetă în Iran, cu foarte mulți urmăritori pe contul său de Instagram.
Pentru susținătorii săi, precum și pentru detractorii săi, Soleimani este omul-cheie al influenței iraniene în Orientul Mijlociu, unde a consolidat influența Teheranului, în special în Irak și Siria, două țări în care Statele Unite sunt angajate militar.
„Este un amestec între James Bond, Erwin Rommel și Lady Gaga”
A spus-o fostul analist CIA, Kenneth Pollack, în portretul său despre Soleimani, pentru revista americană Time dedicată celor 100 cei mai influenți oameni din lume în 2017. Erwin Rommel a fost unul dintre cei mai mari comandanți militari din Germania nazistă.
Când a devenit celebru în mass-media
În Iran, cufundat în criza economică, unii i-au sugerat să se lanseze pe scena politică locală. Dar generalul iranian a insistat să respingă zvonurile că ar fi putut candida la alegerile prezidențiale din 2021.
Soleimani a început să facă titluri în presă după începerea conflictului din Siria în 2011. A apărut în fotografii pe câmpul de luptă, în documentare și a fost chiar într-un videoclip muzical.
Un înalt oficial irakian l-a descris ca pe un bărbat liniştit
"El stă la celălalt capăt al camerei, singur, foarte calm... Nu vorbește, nu comentează, ci ascultă doar", a declarat pentru New Yorker oficialul. Potrivit unui studiu publicat în 2018 de IranPoll și Universitatea din Maryland, 83% dintre iranienii chestionați au avut o opinie favorabilă despre Soleimani, clasată în fața președintelui Hassan Rohani și șeful diplomației Mohammad Javad Zarif.
În străinătate, unii lideri occidentali îl văd ca o figură centrală în relațiile dintre Teheran și grupuri precum Hezbollahul libanez sau Hamasul palestinian, scrie cnews