Generalul Soleimani, ucis de SUA, „un amestec între James Bond, Erwin Rommel și Lady Gaga”

Generalul Soleimani, ucis de SUA, „un amestec între James Bond, Erwin Rommel și Lady Gaga”

Generalul Ghassem Soleimani, ucis astăzi la Bagdad într-un bombardament american, a fost unul dintre cele mai populare personaje din Iran.

Liderul forțelor de elită din Gărzile revoluționare islamice, responsabil cu operațiunile externe ale Republicii Islamice, o figură carismatică, a exercitat o influență-cheie în negocierile politice din 2018, în vederea formării unui guvern în Irak.

Vedetă pe social media

Acest bărbat în vârstă de 62 de ani, cu barbă, a devenit  în ultimii ani o adevărată vedetă în Iran, cu foarte mulți urmăritori pe contul său de Instagram.

Pentru susținătorii săi, precum și pentru detractorii săi, Soleimani este omul-cheie al influenței iraniene în Orientul Mijlociu, unde a consolidat influența Teheranului, în special în Irak și Siria, două țări în care Statele Unite sunt angajate militar.

„Este un amestec între James Bond, Erwin Rommel și Lady Gaga”

A spus-o fostul analist CIA, Kenneth Pollack, în portretul său despre Soleimani, pentru revista americană Time dedicată celor 100 cei mai influenți oameni din lume în 2017.  Erwin Rommel a fost  unul dintre cei mai mari comandanți militari din Germania nazistă.

Când a devenit celebru în mass-media

În Iran, cufundat în criza economică, unii i-au sugerat să se lanseze pe scena politică locală. Dar generalul iranian a insistat să respingă zvonurile că ar fi putut candida la alegerile prezidențiale din 2021.

Soleimani a început să facă titluri în presă după începerea conflictului din Siria în 2011. A apărut în fotografii pe câmpul de luptă, în documentare și a fost chiar într-un  videoclip muzical.

Un înalt oficial irakian l-a descris ca pe un bărbat liniştit

"El stă la celălalt capăt al camerei, singur, foarte calm... Nu vorbește, nu comentează, ci ascultă doar", a declarat pentru New Yorker oficialul. Potrivit unui studiu publicat în 2018 de IranPoll și Universitatea din Maryland, 83% dintre iranienii chestionați au avut o opinie favorabilă despre Soleimani, clasată în fața președintelui Hassan Rohani și șeful diplomației Mohammad Javad Zarif.

În străinătate, unii lideri occidentali îl văd ca o figură centrală în relațiile dintre Teheran și grupuri precum Hezbollahul libanez sau Hamasul palestinian, scrie cnews

Ne puteți urmări și pe Google News