Cimitirul Eroilor din Chișinău renaște

Cimitirul Eroilor din Chișinău renașteSursa foto: Arhiva EvZ

Cimitirul Eroilor din Chișinău renaște. Consiliul Județean Buzău finanțează reabilitarea parțială a fostului muzeu în aer liber din perioada României Mari.

Cimitirul Eroilor din Chișinău renaște. În cursul săptămânii, au fost reluate lucrările de reabilitare a Complexului Memorial „Cimitirul Eroilor” din Chișinău, începute din luna iunie 2023, în urma campaniei de zeci de ani, de solidarizare a societăţii civile pentru salvarea muzeului în aer liber.

Cimitirul Eroilor din sectorul Botanica, în reabilitare

Este vorba de fostul Cimitir de Onoare din Chișinău, numit și Cimitirul Eroilor din sectorul Botanica, unde și-au găsit locurile de veci militari români, ruși, austrieci, cehi, francezi, greci, polonezi etc., decedați în cele două războaie mondiale pe teritoriul Basarabiei, care a fost obiectul unei comercializări dubioase a ex-guvernului comunist.

Societatea civilă a câștigat bătălia pentru salvarea monumentului istoric, situat în zona ultracentrală a capitalei basarabene, care  atrăgea mari interese de business, urmând să fie transformat în loc pentru construcții comerciale.

Acum se desfășoară abia prima etapă de reabilitare a complexului memorial, după care ar urma reconstrucția bisericii-osuar și altor lucrări costisitoare.

Lucrări de reabilitare la Cimitirul Eroilor din Chișinău

Demn de menționat e că în 1942, regele Mihai I împreună cu Regina-mamă Elena au vizitat cimitirul, unde au depus o coroană de flori cu inscripția „Eroilor dezrobitori, recunoștința Patriei. Mihai I”.

Cât privește numărul eroilor înhumați acolo, cifrele din diverse surse sunt contradictorii. Cert e că documentele arată că această zonă a Chișinăului vechi era un loc de pietate și de închinăciune, vizitat de personalitățile publice ale României Mari, împreună cu ambasadorii și miniștrii țărilor vizate.

Regele Mihai şi regina mamă Elena, însoţiţi de Mihai Antonescu, urcă treptele Mausoleului din Cimitirul Eroilor din Chişinău pentru a depune o coroană de flori - 1943

Zeci de ani, cimitirul a fost transformat într-o gunoiște, loc al boschetarilor și narcomanilor

La etapa aceasta, echipele de muncitori lucrează la scuarul din fața scărilor, unde a început amenajarea bordurilor și a pavajului, informează Primăria Chișinău. De asemenea, au fost deja construite mai multe elemente ale scărilor și aleilor din zonă. Consiliul Județean Buzău subvenționează lucrările de reabilitare a Cimitirului Eroilor din Chișinău.

Costurile de implementare a proiectului se estimează la aproximativ 1,3 milioane de lei (5 milioane de lei moldovenești) și presupun amenajarea scuarului, reconstrucția căii de acces în Complexul Memorial „Cimitirul Eroilor”, restaurări și montări de pavaje, inclusiv pentru accesul persoanelor cu dizabilități, iluminat stradal și amenajarea zonelor adiacente.

Preoți ai Mitropoliei Basarabiei, într-un parastas în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă

Cimitirul Eroilor din Chișinău, renovat cu bani din România

Consiliul Județean Buzău finanțează reabilitarea pilonilor, balustradei, scărilor, precum și amenajarea teritoriului, pe bulevardul Decebal, cu suma de 250 de mii de euro. O altă investiție din capitala Basarabiei asumată de autoritățile românești o reprezintă reabilitarea pasajului subteran de la intersecția bulevardului Decebal cu strada Niolae Titulescu, cu suma de 50 000 de euro, informează  ziarul „Muntenia de Buzău”.

Diana Guba, pretorul sectorului Botanica, precizează că Primăria Chișinău va investi 20 % din costul lucrărilor, iar contribuția Consiliului Județean Buzău se estimează la 80%, proiectul fiind un rezultat al înfrăţirii dintre Primăria Chișinău  cu Consiliul Judeţean Buzău.

Pentru mai multe detalii privind fărădelegile din jurul Cimitirului Eroilor din capitala basarabeană și demersurile societății civile, vă puteți informa aici.

Sursa fotografiilor: site-ul Primăriei Chișinău