Pericol de violențe interetnice. Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, un butoi de pulbere pus sub relațiile româno-maghiare

Pericol de violențe interetnice. Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, un butoi de pulbere pus sub relațiile româno-maghiare

Consiliul Judeţean Covasna organizează astăzi o „şedinţă de lucru” în Valea Uzului, a anunţat, joia trecută, vicepreşedintele instituţiei, Gruman Robert. Maghiarii vor face un lanț uman în jurul cimitirului. Mai multe organizaţii nonguvernamentale româneşti au anunţat că vor merge tot azi la Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor şi a cinsti memoria ostaşilor. Printre acestea se numără şi Forumul Civic al Românilor din Covasna

Primăria orașului Dărmănești organizează azi, începând cu ora 13, manifestări comemorative prilejuite de Ziua Eroilor, care se vor încheia cu un ceremonial religios și depunere de jerbe și coroane la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, care va începe la ora 17. Ieri, Parlamentarii UDMR Korodi Attila şi Tanczos Barna au avertizat că organizarea manifestărilor aprobate de Primăria Dărmăneşti ar duce la tensiuni interetnice. Ei au reclamat nerespectarea legilor în cazul Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului şi au solicitat intervenţia Guvernului.

„UDMR a solicitat, din nou, intervenţia urgentă a Guvernului în vederea soluţionării problemei cimitirului din Valea Uzului, după ce prefectul judeţului Bacău a emis o adresă prin care spune clar că acest cimitir nu este domeniul public al UAT Dărmăneşti, iar hotărârea consiliului local al localităţii din judeţul Bacău şi construcţiile demarate sunt nelegale”, au arătat cei doi parlamentari UDMR din judeţul Harghita într-un comunicat de presă. Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a făcut o declaraţie politică, pe această temă, în plenul Camerei, în vreme ce senatorul Tanczos Barna a adresat o interpelare premierului. „Cei doi politicieni ai Uniunii au atras atenţia asupra nelegalităţilor comise de primăria din Dărmăneşti, certificate şi de Ministerul Culturii, Ministerul Apărării, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul judeţului Bacău, care au emis documente oficiale în acest sens”, se arată în comunicatul UDMR.

Întrunire de urgenţă

Ne puteți urmări și pe Google News

„Întrebarea justificată este dacă o autoritate locală are sau nu dreptul să aprobe organizarea unui eveniment pe teritoriul unei alte unităţi administrativ teritoriale, după de prefectul judeţului a emis un punct de vedere în acest sens”, a spus Korodi Attila, în declaraţia sa.

În interpelarea senatorului Tanczos Barna se susţine şi faptul că „autoritatea locală din Dărmăneşti a încălcat şi legea pentru ratificarea Acordului internaţional între România şi Ungaria privind regimul juridic al mormintelor de război, care prevede că dacă activitatea de îngrijire a mormintelor va produce schimbări, înaintea luării măsurilor de schimbare este necesară punerea de acord cu organele de resort ale statelor implicate”, parlamentarul solicitând întrunirea de urgenţă a comisiei de specialitate a celor două ţări, pentru rezolvarea problemei. „Am cerut să fie întrunită, de urgenţă, comisia de specialitate a celor două ţări pentru rezolvarea acestei situaţii. Am cerut Guvernului, responsabil pentru evoluţia regretabilă a evenimentelor, să intervină. Comunitatea maghiară din România condamnă dubla măsură: într-o ţară în care milităm pentru statul de drept nu se poate tolera o astfel de abatere de la cadrul legal. Dorim evitarea escaladării conflictului interetnic prin evenimentul planificat pentru 6 iunie. Dorim restabilirea ordinii legale în acest caz”, a afirmat Tanczos Barna, citat în comunicatul de presă.

Cruci îmbrăcate în saci de plastic

Scandalul de la Cimitirul din Valea Uzului a început cu doar câteva zile înainte de alegerile europarlamentare, după ce toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite de maghiari cu saci negri de plastic. Imediat, UDMR a anunţat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE până la soluţionarea situaţiei.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

 Pe 4 iunie, prefectul județului Bacău a cerut Consiliului Local din Dărmănești să revoce hotărârea din 29 martie prin care Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului a fost trecut în domeniul public al localității. Prefectul a invocat că cimitirul trecut în domeniul public al Dărmăneştiului apare deja din 2007 în domeniul public al comunei Sânmărtin, judeţul Harghita, fapt confirmat şi printr-o Hotărâre de Guvern din 2010. Prefectul a mai stabilit că Sănmărtinul consideră că cimitirul are o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, pe când Dărmăneştiul se referă la 7.979 de metri pătraţi în HCLul adoptat.

„Focar al provocărilor” cu program redus

Consiliul Local al comunei Sânmartin, județul Harghita, decisese, la sfârșitul lunii mai interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului pentru o perioadă de 30 de zile. Borboly Csaba, președintele CJ Harghita, a spus atunci că cimitirul a fost închis pentru că este un „focar al provocărilor”. Însă, Consiliul Județean Harghita a decis ca cimitirul să fie vizitat o ora pe săptămână: duminica, între orele 16:00 și 17:00, doar cu programare. Primii vizitatori după noul program au fost membrii delegației județului Borsod-Abauj-Zemplen din Ungaria.

 

Primele violențe au avut loc pe 17 mai

Pe 17 mai, candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion, alături de doi membri ai echipei sale de campanie, aflați la Cimitirul din Valea Uzului, au reclamat la poliție că au fost bătuți și fugăriți de extremiști maghiari. George Simion s-a deplasat la Valea Uzului pentru că în aceadimineață așa-ziși „activiști anonimi” maghiari au învelit în saci de gunoi crucile a zeci de eroi români amplasate de Primăria Dărmănești în Cimitirul Internațional al Eroilor. Profanarea crucilor a avut loc în contextul în care urma să fie inaugurat în cimitir memorialul dedicat soldaților români căzuți la datorie în timpul celor două războaie mondiale.

 Cimitirul din Valea Uzului a devenit cimitir militar după Războiul de Reîntregire a Neamului. În cimitir își duc somnul de veci 1.143 militari de diverse naționalități: români, ruși, italieni, sârbi, unguri, austrieci și germani.