CIA, dată în judecată de un grup de jurnaliști și avocați. Agenții ar fi încălcat dreptul la intimitate

CIA, dată în judecată de un grup de jurnaliști și avocați. Agenții ar fi încălcat dreptul la intimitate

Mai mulți jurnaliști și avocați acuză Agenția Centrală de Informații din Statele Unite (CIA) de spionaj. Aceștia susțin că au fost spionați când l-au vizitat pe pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra.

Mai mulți jurnaliști și avocați au dat în judecată Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi pe fostul ei director, Mike Pompe, sub acuzația că au fost spionați atunci când l-au vizitat pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, în perioda când era refugiat în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra.

CIA ar fi încălcat dreptul la intimitate al jurnaliștilor Charles Glass şi John Goetz şi avocatelor Margaret Kunstler şi Deborah Hrbek, care l-au prezentat pe Assange.

Reclamanții au precizat că înainte de-al vizita pe Assange au fost obligați să predea echipamentele electronice companiei private Undercover Global S.L. În acea perioadă, compania asigura securitatea ambasadei Ecuadorului la Londra.

Assange, inculpat în Statele Unite pentru 18 capete de acuzare pentru spionaj. A pus în pericol securitatea națională

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost arestat în urmă cu trei ani în Marea Britanie, după ce s-a refugiat șapte ani în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra.

Assange a fost inculpat în Statele Unite în 2019 pentru 18 capete de acuzare pentru spionaj, în baza unei legi care împiedică divulgarea de informații secrete. Autoritățile americane consideră că fondatorul WikiLeaks a pus în pericol mai multe agenții și surse militare.  Julian Assange a făcut apel la Înalta Curte din Londra pentru a bloca extrădarea sa către SUA, scrie Reuters.

În urmă cu 12 ani, Wikileaks a publicat peste 250 de mii de documente reprezentând corespondența dintre Departamentul de Stat al Statelor Unite și ambasade ale Statelor Unite din toată lumea. 100 de mii au fost confidențiale și 15 mii secrete, dar nu au fost marcate „strict secret.”

Majoritatea se refereau la relațiile diplomatice dintre SUA și țările din Orientul Mijlociu.

WikiLeaks este o organizație internațională care publică documente ce nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informații, în general din surse anonime. Organizația a republicat mesajele și interviurile cu Osama bin Laden pe o durată de 10 ani.

 

Ne puteți urmări și pe Google News