La Galeria Romană, din București, s-a petrecut joi, de 9 martie, un fenomen uluitor: zeci de oameni au încăput, toți, în sanctuarul inimiii artistului plastic Christian Paraschiv
Expoziția „Dans mon Coeur“ a prilejuit reîntâlnirea cu originalitatea creației artisului Christian Paraschiv. Acesta nu a fost la vernisaj, este în Franța, dar spre ostoirea dorului celor prezenți, a trimis un mesaj. „Bună seara! Mulțumesc celor care au avut bucuria de a fi venit la vernisajul expoziției mele de la București, la Galeria Romană. Nu sunt cu dumneavoastră din ordinul doctorului, care mi-a interzis să zbor cu avionul. Dans mon coeur este o expoziție izvorâtă din problemele mele de sănătate ivite în februarie 2016, deși proiectul Bio-Arta mă preocupă încă din 1990. În acest sens, Mihai Sârbulescu mărturisește cu uimire în jurnalul său, după vizita sa la Paris din acel an. Toate explorările imagistice aplicate corpului meu mi-au revelat o altă dimensiune a universului anatomic intern și transfigurarea plastică devine, se apropie, în opinia mea, de infinitul foarte mic. Aceste imagini, semne abstracte ale figurativului devin Conținut și Receptacul, și, printr- o transfigurare a limbajului, picturi în ulei, colaje, transparențe. Aș vrea să închei printr-o propoziție/ observație simplă: moartea este lipsită de originalitate. Christian Paraschiv, 2017, Paris“.
FOTO: Expoziția „Dans mon coeur“ prezintă interpretări ale propriei inimi, folosind tehnici dintre cele mai diverse, ce provoacă observatorului o confruntare între privirea asupra procesului viu, biologic, interacțiunea cu conștiința artistică a creatorului FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNENȚU
O transfigurare plastică uluitoare, neobișnuită
Pictorul Ion Grigorescu (foto jos) ne-a purtat prin sanctuarul inimii lui Christian Paraschiv. „Coronarienele fac un fel de cerc, un fel de coroană care au în centru strunga. Astăzi este ziua mucenicilor, martiri creștini, care au fost chinuiți să stea în apă înghețată. Domnul Paraschiv este dintr-o familie credincioasă. Dovezile sunt clare, numele Christian, ca să se știe că el este creștin“.
FOTO: Expoziția este deschisă până pe 1 aprilie 2017, iar programul de vizitare este: lunivineri: 10:00- 18:00, sâmbăta: 10:00- 15:00 la Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu nr.1, București. (Piața Romană).
Christian Paraschiv „aparține Grupului Prolog și prin plecarea lui la Paris, Grupul a rămas suspendat. Începusem să ne îndoim de apartenența lui la grup, neavându-l în expoziții (sfârșitul anilor ’80, începutul anilor ’90), și mulți ani au cam fost neîncrederi Începuseră să apară niște imagini mai occidentale, pe care nu le puteam asimila Prologului. Am înțeles destul de greu că toată preocuparea lui pentru corpul omenesc, pentru corpul lui personal este, de fapt, tot de natură creștină, religioasă. El, în corpul ăsta vede jertfa. El, treptat prin împărțirea asta în bucătele a lucrării și prin felul de a aprecia exilul ca o jertă, ca un sacrificiu, complet, rezultat din sentimentul ăsta al singurătății, a considerat că imaginile acestea asunt niște jertfe“, a spus artistul. Apoi ne-a făcut „părtași“ la transfigurare. „Aici, nu cred că nu e greu de văzut jertfa. El ne spune că acum, noi, suntem în inima lui. Nu ca ne are la inimă, ci trebuie să considerăm un fel de spațiu, sanctuarul acesta al inimii lui, așa cum se vede in acele tomografii ale pieptului – ale cavității toracice. Eu întrezăresc acolo un fel de icoană a Maicii Domnului, un persosaj care ține alt personaj mai mic - un fel de mamă și un copil. Pe mine și pe ceilalți colegi din Prolog ne înspăimântă un așa comportament față de propriul corp! Să fii pe patul de spital și gândul tău e numai la expoziții!“
Christian Paraschiv nu a făcut nimic la întâmplare. „El, prin tot ce a făcut, prin acele culturi de piele, prin alte experimente, face artă. Trebuie să luăm lucrurile ca artă, totul pentru el devine artă. Așa cum spunea colegul nostru Ervin Kessler excedat de prea multele lucrări ale lui Christian Paraschiv: e „un artolog“. Transformă totul în artă“, a încheiat Ion Grigorescu.
Plasticitate intersectată
Christian Paraschiv este membru fondator, alături de Paul Gherasim, al grupului Prolog, reprezentant al generației ’80 în artele plastice. În expoziția „Dans mon Coeur“, Christian Paraschiv propune lucrări inedite: uleiuri pe pânză, desene pe hârtie transparentă, transfer de radiografie și foaie de aur, grafit pe pânză, mică tapiserie. Toate tratează tema intersecției dintre științele biologice și încorporarea lor în arta plastică. Experiența personală recentă, prin investigații medicale de tip RMN și alte tehnologii specializate, constituie răspunsul artistic prezent în expoziție. Preocupat de mult timp de zona experimentalistă a Bio-Artei, Christian Paraschiv este unul dintre primii artiști din lume care a realizat lucrări pornind de la studii anatomice ale propriului corp, ale ADN-ului, imagistică medicală, tehnici de realizare a pielii artificiale prin prelevarea de celule, și multe altele. Lucrări emblematice sunt prezente în colecții importante, instituționale și particulare din Franța, Statele Unite, Belgia, Marea Britanie, Germania, România.