Chisălița cu mălai și fructe acrișoare, un desert răcoros de vară. Este fin și foarte aromat
- Nicolae Comănescu
- 8 iulie 2024, 09:08
Chisăliță cu vișine, prune, corcodușe, rețeta cu mălai reprezintă un desert a cărui origine ar proveni din mai multe țări. Merge de minune în perioada estivală și se prepară din fructe acrișoare. Rețeta chisăliței are o vechime de sute de ani. Este fină și cremoasă, răcoroasă, dulce-acrișoară și foarte aromată.
Chisălița este un preparat tradițional din Țările Baltice (Letonia, Estonia, Lituania), din partea de nord a Europei, dar și din Polonia, Ucraina sau Rusia. În zona noastră, rețeta a ajuns mai întâi în Bucovina, de unde s-a întins și in Moldova sau în nordul Transilvaniei. Se poate mânca atât caldă, cât și rece, de la frigider.
Chisălița are o vechime de aproape 1.000 de ani
Kissel sau kisel este un suc de fructe extrem de cunoscut, ca desert, mai ales în zonele de nord și de est ale Europei. Se pregătește mai ales din fructe uscate: mere, pere, prune etc. Preparatul are o vechime de peste o mie de ani, cuvântul kissel înseamnă acru, supă acră. Este un soi de compot, de vară, gros. Există mai multe feluri de chisăliță în care fructele sunt tocate complet și se servește rece, în pahare. Dar fructele se pot lăsa și întregi sau se pot tăia doar parțial.
Iată o rețetă chisăliță cu fructe întregi, îngroșată cu mălai și puțin amidon. Se pot folosi corcodușe, dar o alegere ideală sunt amestecurile de fructe (vișine cu caise acrișoare, prune etc). Este, de asemenea, un desert de post ideal.
Din cantitățile de mai jos se pot obține două porții de chisăliță de fructe cu mălai. Timpul de pregătire al acestei rețete este de 15 minute, iar timpul de gătire ajunge la aproximativ 10 minute.
Ingrediente
- 200 g fructe curățate (corcodușe, prune, vișine)
- 25 g făină de mălai
- 35 g zahăr
- 10 g amidon
- 450 ml apă
- vanilie, scorțișoară, rom
- sare.
Cum se pregătesc fructele
Se folosesc fructe acre: vișine, prune, corcodușe, dar merg și agrișe, coacăze sau cireșe amare. Există și rețete de chisăliță având la bază piersici sau mere, pere, chiar din struguri sau rețete de căpșuni cu rubarbă sau cu fructe de pădure, și orice combinații dorite. Esențial este că fructele se spală, se curăță, și dacă este cazul li se scot sâmburii.
Pentru un plus de savoare se folosește o jumătate de baton de vanilie (sau o linguriță extract de vanilie sau două plicuri zahăr vanilat). Ca alternativă puteți folosi și bastonașe de scorțișoară sau rom.
Modul în care se fierbe chisălița?
Se pune oala pe foc cu fructele curățate și cu o cantitate de 300 ml apă. Se lasă să dea timp de câteva clocote, estimativ 3-4 minute. Apoi se ia de pe foc și se adaugă mălaiul, sarea și vanilia.
Se lasă la fiert încă 10 minute la foc mic. Apoi, se poate adaugă amidonul desfăcut în 150 ml apă rece si zahărul. Se mai lasă pe foc 2-3 clocote până se mai îngroașă. Trebuie să verificați dacă mălaiul este fiert și dacă chisălița este suficient de dulce sau de aromată. Mai puteți completa cu zahăr sau arome.
Chisălița se poate mânca rece sau caldă, în funcție de cum preferă fiecare. Este fină și cremoasă, dulce-acrișoară și foarte aromată, potrivit blogului savoriurbane.