Chisălița cu mălai și fructe acrișoare, un desert răcoros de vară. Este fin și foarte aromat

Chisălița cu mălai și fructe acrișoare, un desert răcoros de vară. Este fin și foarte aromat

Chisăliță cu vișine, prune, corcodușe, rețeta cu mălai, este un desert tradițional estival care se prepară din fructe acrișoare. Rețeta chisăliței este veche de peste o mie de ani. Este fină și cremoasă, dulce-acrișoară și foarte aromată.

Chisălița este un preparat tradițional din Țările Baltice (Letonia, Estonia, Lituania), din nordul Europei dar și din Polonia, Ucraina sau Rusia. La noi rețeta a pătruns mai întâi în Bucovina, de unde s-a răspândit și in Moldova sau în nordul Transilvaniei. Se servește atât caldă, cât și rece, de la frigider.

Chisălița are o vechime de o mie de ani

Kissel sau kisel este un suc de fructe, foarte popular ca desert mai ales în estul și nordul Europei. Se prepară mai ales din fructe uscate: mere, pere, prune, etc. Preparatul are o vechime de peste o mie de ani, cuvântul kissel înseamnă acru, supă acră. Este un fel de compot de vară îngroșat. Există variante de chisăliță in care fructele sunt complet mărunțite, și se servește rece, în pahare. Dar fructele se pot lăsa și întregi sau se pot mărunți doar parțial.

Iată mai jos o rețetă de chisăliță cu fructe întregi, îngroșată cu mălai și puțin amidon. Se folosesc corcodușe, dar o alegere excelentă sunt mixurile de fructe (vișine cu caise acrișoare, prune etc). Este, de asemenea, un desert de post foarte gustos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din cantitățile de mai jos rezultă 2 porții de chisăliță de fructe cu mălai. Timpul de preparare al acestei rețete este de 15 minute, iar timpul de gătire de 10 minute.

Ingrediente

  • 200 g fructe curățate (corcodușe, prune, vișine)
  • 25 g făină de mălai
  • 35 g zahăr
  • 10 g amidon
  • 450 ml apă
  • vanilie, scorțișoară, rom
  • sare.

Cum se pregătesc fructele

În principiu se folosesc fructe acre: vișine, prune, corcodușe, dar și agrișe, coacăze sau cireșe amare. Există și rețete de chisăliță din piersici sau mere, pere, chiar din struguri sau rețete de căpșuni cu rubarbă sau cu fructe de pădure, și orice combinații dorite. Ca regulă, fuctele se spală, se curăță, și dacă este cazul li se scot sâmburii.

Sursa foto: Dreamstime

Sursa foto: Dreamstime

Pentru aromă se folosește o jumătate de baton de vanilie (sau o linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat), dar puteți folosi și bastonașe de scorțișoară sau rom.

Cum se fierbe chisălița?

Se pune oala pe foc cu fructele curățate și cu 300 ml apă. Se lasă să dea timp de câteva clocote, aproximativ 3-4 minute. Apoi se ia de pe foc și se adaugă mălaiul, sarea și vanilia.

Se lasă la fiert 10 minute la foc mic. Se adaugă amidonul desfăcut în 150 ml apă rece si zahărul. Se mai lasă pe foc 2-3 clocote până se mai îngroașă. Verificați dacă mălaiul este fiert și dacă chisălița este suficient de dulce sau de aromată. Mai puteți completa cu zahăr sau arome.

Chisălița se poate mânca rece sau caldă, în funcție de preferințe. Este fină și cremoasă, dulce-acrișoară și foarte aromată, potrivit blogului savoriurbane.