Chirurgul Radu Zamfir, noul șef al ANT: „Prin donarea de organe, o parte din persoana dragă trăiește prin altă persoană”

Chirurgul Radu Zamfir, noul șef al ANT: „Prin donarea de organe, o parte din persoana dragă trăiește prin altă persoană”

Medicul Radu Zamfir de la Institutul Clinic Fundeni, specialist în prelevări de organe, chirurgie hepato-bilio-pancreatică și oncologică, a fost numit director al Agenției Naționale de Transplant (ANT), în locul doctorului Anca Baculea, după ce EVZ a dezvăluit modul defectuos în care aceasta a condus Agenția.

„Eu sunt un om care se uită spre viitor, nu spre trecut. Voi începe o campanie privind donarea de organe, pentru că acesta este un gest profund umanitar. Aici nu este vorba despre mentalitatea românului, sună tendențios. Omului trebuie să-i explici ce înseamnă moartea cerebrală, că este echivalentul morții, pentru că este sub efectul pierderii unei ființe dragi. Trebuie să ajuți familia unui pacient aflat în moarte cerebrală să treacă peste traumă, tebuie să ai răbdare și să o faci să înțeleagă că o parte din persoana dragă trăiește prin altă persoană care este ajutată să-și ducă viața mai departe”, a declarat, pentru EVZ, medicul Radu Zamfir, care a mai adăugat că, pentru început, va discuta cu toți coordonatorii centrelor de donare din țară, apoi va încerca să ia măsurile cele mai bune pentru reorganizarea ANT.

Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” în 1998, dr. Radu Zamfir a devenit medic specialist în chirurgie generală în 2006, Institutul Clinic Fundeni fiind locul în care și-a construit cariera, mentorul său fiind profesorul Irinel Popescu.

Despre prelevări

Ne puteți urmări și pe Google News

Dr. Radu Zamfir, formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, precum „Educația medicilor în domeniul transplantulu” și „Dezvoltarea competențelor în transplant, spune că cea mai dificilă operaţie de prelevare este cea a ficatului: „Pentru că acest organ are vase de sânge de calibru mai redus, care necesită disecţii mai laborioase. Prelevarea durează, în medie, trei ore. Dar există o succesiune a prelevării organelor. Prima e inima, apoi plămânii, ficatul, pancreasul şi rinichii. La final, urmează o altă faţetă, la fel de dificilă, direcţionarea organelor către pacienţi”.

În legătură cu traficul de organe, informații care se vehiculează de mai mulți ani în media, dr. Zamfir a avut întotdeauna o poziție clară: „Transplantul de ficat este o intervenţie extrem de laborioasă, care nu poate fi realizată decât într-o clinică dedicată transplantului”.

De altfel, și când vine vorba de alegerea spitalului în care să se facă un transplant de ficat, medicul recomandă Institutul Clinic Fundeni: „Pentru că sub îndrumarea profesorului Irinel Popescu, mentorul meu, se realizează cele mai moderne tehnici de transplant hepatic, cot la cot cu cei din alte centre europene de prestigiu!”.

„Eroul din Apuseni”

Pe lângă operațiile dificile pe care le-a făcut de-a lungul carierei, o misiune de prelevare de organe i-a marcat numele în istoria medicinei. Când, plecat să salveze vieți, a trebuit să-și salveze colegii, în cel mai mare accident aviatic din istoria României. Pe 20 ianuarie 2014, la ora 15.46.57, avionul de tip BN2, care transporta o echipă de medici de la Bucureşti spre Oradea, se prăbușește într-o pădure înghețată din Munții Apuseni. Aparatul de zbor era pilotat de Adrian Iovan, iar copilot era Răzvan Petrescu .

Echipa medicală, formată din dr. Radu Zamfir, dr. Valentin Calu de la Spitalul Elias, dr. Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria”, dr. Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș și Aurelia Ion, voluntar, studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din București, mergea la Oradea pentru prelevarea unor organe de la o donatoare de peste 60 de ani, care suferise un accident vascular cerebral. După o bâlbâială în lanț a autorităților, care s-a întins pe mai multe ore, avionul a fost găsit, în jurul orei 21.00, de niște moți din comuna Horea. Toți erau grav răniți, cu excepția medicului Radu Zamfir care, în așteptarea unui ajutor ce nu mai venea, a făcut tot posibilul ca să-și salveze colegii, fiind numit „Eroul din Apuseni”. Însă, după ore de stat în frig, nu a mai putut să facă nimic pentru Aura Ion și Adrian Iovan, care au murit după ce echipele de salvare au ajuns în pădurea înghețată. Medicul Radu Zamfir spune că nu se consideră un erou și că a făcut ce trebuia și când trebuia: „Simpatia care mi se arată e ca un motor pentru mine, ca să pot face lucruri bune în continuare. Dar numai cine a fost acolo poate să-şi dea cu părerea! A fost o situaţie dramatică şi tot ce a fost legat de ea şi a urmat a fost dramatic!”

 

„Asta este țara mea și mie îmi place aici”

Când era mic, mic, Radu Zamfir voia să se facă „ureche muzicală”. Nu mai ține minte de ce puștiul de atunci visa la așa ceva. Însă anii au trecut, iar când a devenit licean, bunicul din partea mamei, care a fost chirurg, i-a influențat destinul. Dar ureche muzicală are fetița lui de 12 ani, Lavinia, care deja este o mică vedetă în lumea muzicală.

 Este pasionat de motoare, de fotografie, face scuba diving, a sărit și cu parașuta, îi plac filmele românești, iubește marea, muzica românească și țara în care s-a născut. „Asta este țara mea și mie îmi place aici. Asta este țara noastră și, atât timp cât reușim să ne descurcăm aici, e de preferat să nu plecăm. Nu că nu au fost oferte, dar e și ceva patriotism. Nu am vrut să plec și nici nu cred că o să mai plec”.

 

Ancheta EVZ care a dus la demiterea fostei șefe a ANT

Bistrițeanca Anca Baculea (foto), cea care a stat opt luni la cârma Agenției Naționale de Transplant, a plecat acasă! Fosta directoare trebuie acum să dea explicații în fața autorităților pentru neregulile pe care le-a comis în scurta sa conducere. Jurnaliștii EVZ au aflat, în exclusivitate, că directoarea și-a adus iubitul în agenție, pe doctorul ORL-ist Marian Stamate de la Colțea, și i-a atribuit funcții și sarcini inventate. Mai mult, în registrul ANT s-au găsit facturi fără acoperire și unele care decontau cheltuieli făcute de iubit.

Chirurgul de la Spitalul Județean din Cluj este acum în vizorul inspectorilor. Problemele găsite în contabilitatea ANT și în desfășurarea activitățiilor instituției, cele care au și dus la demiterea ei, se încadrează la evaziune fiscală. Ministerul Sănătății a promis că va elibera un comunicat privitor la situație imediat după ce se va finaliza ancheta. Ultimul act eliberat de fostul director ANT a fost răspunsul la solicitarea EVZ în care era întrebată, punctual, despre toate rezultatele anchetei jurnalistice și financiare, în care s-a expus metoda prin care și-a adus iubitul în conducerea ANT, cât și deconturile din bani publici făcute de ea, pentru dr. Marian Stamate. Răspunsul doamnei Baculea a ajuns la redacția EVZ luni, 4 martie: „Vă comunicăm că informațiile solicitate nu sunt de interes public, deci nu putem da curs solicitării”.