China vrea să sfideze SUA. Când plănuiește să-și trimită astronauții pe Lună. Rapoartele confirmă
- Sabina Popescu
- 5 septembrie 2021, 11:54
China ar putea folosi o rachetă dezvoltată deja pentru a accelera operațiunile pentru pregătirea unei noi „misiuni umane” pe Lună până în anul 2030. Anunțul vine în contextul în care NASA rămâne în urmă cu acțiunile de pregătire pentru a-și trimite din nou astronauții pe Lună până în anul 2024, relatează Daily Mail.
China ar putea să-și trimită primii astronauți pe Lună până în anul 2030 cu ajutorul aeronavei Long March 5. Xi Jinping plănuia, inițial, să dea curs operațiunii după mai multe misiuni de rovere și sonde. Dezvăluirile vin în contextul în care Misiunea Artemis a NASA, care ar trebui să trimită personal pe Lună până în 2024, pare că s-ar putea confrunta cu întârzieri semnificative, cea mai apropiată dată posibilă de aterizare fiind în anul 2026, din cauza unor probleme legate de echipamente și finanțare.
China vrea să sfideze SUA. Plănuiește să trimită două rachete pe Lună în anul 2030
Rapoartele sugerează că întârzierea din calendarul Artemis ar fi putut determina Guvernul chinez să își accelereze propriile planuri referitoarea la trimiterea astronauților pe Lună. Expertul Long Lehao de la Academia de Inginerie, un specialist considerat apropiat programului spațial, a spus că s-a plănuit lansarea a două aeronave în anul 2030.
Acestea ar urma să fie versiuni adaptate ale rachetelor programului spațial Long March 5, una dintre ele fiind lansată pentru a trimite un modulator lunar pe orbita Lunii, iar cealaltă pentru a trimite un echipaj care să se întâlnească cu modulatorul și să coboare la suprafață.
Inițial, se consideră că specialiștii chinezi vor trimite pe Lună, în viitoare misiuni, aeronava Long March 9, aflată în curs de dezvoltare, însă este puțin probabil ca operațiunile să se finalizeze până în anul 2030.
Experții chinezi vor să-și dezvolte aeronavele
Racheta Long March 5 va fi, însă, modernizată, potrivit declarațiilor oferite de expertul Lehao la cea de-a 35-a ediție a Concursului național de inovație științifică și tehnologică pentru tineret. Noul Long March 5DY nu este singura „dezvoltare necesară” pentru ca astronauții chinezi să ajungă pe Lună. China are nevoie și de un modul de aterizare lunară pentru a urca la suprafață, precum și de o navă spațială pentru a se întoarce pe Pământ.
În momentul în care misiunea va avea loc, echipajul se va transfera pe modulul de aterizare, va coborî la suprafață și va petrece aproximativ șase ore pe Lună, înainte de a se andoca cu nava spațială și de a se întoarce pe Pământ.
Cele șase ore pe care echipajul le va petrece la suprafață reprezintă o fracțiune din cele 21 de ore pe care Neil Armstrong și Buzz Aldrin le-au petrecut în 1969, în cadrul misiunii Apollo 11.