Beijingul a anunțat, la începutul acestei luni, că dorește să dea un impuls programului său de „modificare meteorologică”. Acest program, puțin cunoscut, reprezintă un efort fără comparație în lume în a controla ploile sau cerul senin.
China și-a anunțat intenția de a extinde la scară foarte mare programele sale de „manipulare meteorologică”. În esență, este vorba de a „comanda” precipitații sau timp frumos pe o suprafață de peste 5,5 milioane de kilometri pătrați, adică mai mult de jumătate din țară, până în 2025.
La ora actuală, acest efort se referă la „doar” 3 milioane de kilometri pătrați.
Ambițiile chinezilor de a deveni „stăpânii vremii” nu sunt noi. Lumea le-a descoperit în timpul Jocurilor Olimpice din 2008, când Beijingul a susținut că a folosit în special „tehnologii de intemperii” pentru a se asigura că ceremonia de deschidere a jocurilor are loc sub un cer perfect senin.
560.000 de manipulări meteorologice
Dar, la acel moment, China nu se afla deja la primele experimente în acest domeniu. Mao Zedong, tatăl Chinei comuniste, le-a pus bazele, la sfârșitul anilor 1950, scrie France 24.
Din inițiativa sa a fost efectuat, în 1958, în provincia Jilin, în nordul țării, un prim experiment de ploaie provocată, cu rezultate totuși greu de cuantificat. Provincia Jilin era lovită de mai gravă secetă din ultimii șaizeci de ani.
China a adoptat oficial un program de „modificare meteorologică” în 2002. De atunci, țara a efectuat „mai mult de 560.000 de manipulări meteo, prin lansarea de rachete și proiectile, provocând 489,7 miliarde de tone de ploaie, adică echivalentul în apă de trei ori mai mare decât conținutul uriașului baraj „Trei Gâtlejuri”, a anunțat, în 2012, Zheng Guoguang, directorul Autorității Meteorologice din China.
Peste 50.000 de chinezi lucrează în prezent la acest efort național de combatere a capriciilor vremii.
Biroul oficial de modificări meteorologice „a cheltuit peste 230 de milioane de euro din 2008 pentru dezvoltarea infrastructurii necesare, desfășurarea de campanii de modificare a vremii și investiții în cercetarea și dezvoltarea acestor tehnologii”, a rezumat Wolfgang Gasser, cercetător în geoinginerie la Universitatea Tehnică din München, într-un studiu al tehnicilor de „manipulare meteorologică” publicat în 2017.
Alte studii estimează că suma totală a investițiilor ar depăși chiar un miliard de euro.
Beijingul nu s-a zgârcit la bani deoarece „China este una dintre țările cele mai afectate de dezastre naturale și 70% dintre acestea sunt de ordin meteorologic”, a explicat Academia Chineză de Științe Meteorologice în cadrul unei prezentări a acestui program național, în 2013.
Mai puțin grindină, mai mult soare la ceremonii
În principal, tehnicile de modificare a vremii caută, mai presus de toate, să provoace ploaia. Este vorba de șaș numita tehnologie de „însămânțare a norilor”: compușii chimici, cum ar fi iodura de argint, sunt trimiși în norii cumulus unde atrag vaporii de apă și le transformă în cristale. Dintr-o dată, aceste noi particule devin prea grele pentru a rămâne în nori și cad din cer, transformându-se în ploaie pe măsură ce aerul se încălzește.
Aceleași procese pot preveni, de asemenea, furtunile de grindină care reprezintă o problemă recurentă, în special în sudul Chinei. În acest caz, „însămânțarea” ar trebui să accelereze precipitațiile, ceea ce împiedică formarea de „bile” mari de grindină.
Pe de altă parte, China „folosește din ce în ce mai mult manipularea meteorologica pentru a evita vremea rea în timpul evenimentelor majore”, au declarat trei cercetători taiwanezi care au studiat aspectele politice ale acestui program, într-un articol publicat în 2017.
Biroul meteorologic chinez a emis chiar, în 2015, reguli care trebuie respectate pentru a avea dreptul de a utiliza aceste tehnici în timpul evenimentelor locale sau naționale. În special, trebuie ca mai mult de 1.000 de persoane trebuie să participe la un astfel de eveniment, care trebuie să aibă și o valoare economică, culturală sau politică evidente.
Emiratele vin din urmă
Acestea sunt toate elementele care fac ca „China să fie în mod clar cea mai activă țară din lume în acest domeniu”, subliniază cercetătorul german Wolfgang Gasser. Dar nu este singura țară. „Însămânțarea norilor” a început în Statele Unite în 1947 sub conducerea, cum frecvent se întâmplă, a armatei.
Americanii au crezut până în anii 1980 că pot rezolva toate problemele meteorologice cu această tehnologie. „Dar entuziasmul s-a redus mult de atunci și astăzi există doar nouă state care efectuează operațiuni de însămânțare a norilor”, își amintește Wolfgang Gasser în studiul său.
Problema americanilor este că eficacitatea reală a acestei tehnici nu a fost niciodată dovedită. „Succesul unei operațiuni poate fi cu greu măsurat, deoarece nu știi niciodată ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat nicio însămânțare a norilor”, scrie cercetătorul german.
Îndoieli științifice există și în Europa, unde puțini mai sunt interesați de manipularea meteo. „Singurele inițiative provin din comunitatea civilă, cu experimente efectuate de asociații din Germania și Austria de la sfârșitul anilor 1960”, subliniază Wolfgang Gasser.
În schimb, Emiratele Arabe Unite au altă abordare. În 2010, au lansat un program cu un buget de 11 milioane de dolari pentru a efectua experimente de însămânțare a norilor. Scopul declarat este de a crește precipitațiile anuale cu mai mult de 15%.
Modificarea vremii, planificată pentru Tibet
Evitarea secetei, ploaia în caz de incendiu sau risipirea norilor în timpul unei mari adunări: acestea nu sunt singurele obiective urmărite de programul chinez.
Ca parte a noilor ambiții dezvăluite la începutul lunii decembrie, Beijingul dorește, de asemenea, să dea un impuls unui vast program de „modificare a vremii” în regiunea Tibet.
Autoritățile doresc să crească volumul precipitațiilor în această zonă, pe termen lung. Dar acest tip de efort poate „destabiliza climatul din regiune”, avertizează Janos Pasztor, directorul al Carnegie Climate Geoengineering Governance Initiative.
Un risc luat foarte în serios de India, care a început să se plângă că China desfășoară, fără acordul ei, experimente care îi pot modifica climatul.