China. Uriaș program de modificare a vremii. 560.000 de manipulări meteo

China. Uriaș program de modificare a vremii. 560.000 de manipulări meteo

Beijingul a anunțat, la începutul acestei luni, că dorește să dea un impuls programului său de „modificare meteorologică”. Acest program, puțin cunoscut, reprezintă un efort fără comparație în lume în a controla ploile sau cerul senin.

China și-a anunțat intenția de a extinde la scară foarte mare programele sale de „manipulare meteorologică”. În esență, este vorba de a „comanda” precipitații sau timp frumos pe o suprafață de peste 5,5 milioane de kilometri pătrați, adică mai mult de jumătate din țară, până în 2025.

La ora actuală, acest efort se referă la „doar” 3 milioane de kilometri pătrați.

Ambițiile chinezilor de a deveni „stăpânii vremii” nu sunt noi. Lumea le-a descoperit în timpul Jocurilor Olimpice din 2008, când Beijingul a susținut că a folosit în special „tehnologii de intemperii” pentru a se asigura că ceremonia de deschidere a jocurilor are loc sub un cer perfect senin.

Ne puteți urmări și pe Google News

560.000 de manipulări meteorologice

Dar, la acel moment, China nu se afla deja la primele experimente în acest domeniu. Mao Zedong, tatăl Chinei comuniste, le-a pus bazele, la sfârșitul anilor 1950, scrie France 24.

Din inițiativa sa a fost efectuat, în 1958, în provincia Jilin, în nordul țării, un prim experiment de ploaie provocată, cu rezultate totuși greu de cuantificat. Provincia Jilin era lovită de  mai gravă secetă din ultimii șaizeci de ani.

China a adoptat oficial un program de „modificare meteorologică” în 2002. De atunci, țara a efectuat „mai mult de 560.000 de manipulări meteo, prin lansarea de rachete și proiectile,  provocând 489,7 miliarde de tone de ploaie, adică echivalentul în apă de trei ori mai mare decât conținutul uriașului baraj „Trei Gâtlejuri”, a anunțat, în 2012, Zheng Guoguang, directorul Autorității Meteorologice din China.

Peste 50.000 de chinezi lucrează în prezent la acest efort național de combatere a capriciilor vremii.

Biroul oficial de modificări meteorologice „a cheltuit peste 230 de milioane de euro din 2008 pentru dezvoltarea infrastructurii necesare, desfășurarea de campanii de modificare a vremii și investiții în cercetarea și dezvoltarea acestor tehnologii”, a rezumat Wolfgang Gasser, cercetător în geoinginerie la Universitatea Tehnică din München, într-un studiu al tehnicilor de „manipulare meteorologică” publicat în 2017.

Alte studii estimează că suma totală a investițiilor ar depăși chiar un miliard de euro.

Beijingul nu s-a zgârcit la bani deoarece „China este una dintre țările cele mai afectate de dezastre naturale și 70% dintre acestea sunt de ordin meteorologic”, a explicat Academia Chineză de Științe Meteorologice în cadrul unei prezentări a acestui program național, în 2013.