China tulbură apele în Marea Chinei de Sud! Repoziționări de forță pe frontul asiatic

Autoritățile maritime din Malaezia afirmă că au stopat, sâmbătă, șase vase de pescuit ale Chinei, în apele teritoriale malaeziene, în contextul în care Beijingul își crește prezența în Marea Chinei de Sud. Este doar ultima dintr-un lanț de agresiuni în forță ale Chinei în arealul maritim asiatic.

Potrivit unei declarații oficiale, 60 de chinezi au fost reținuți în timpul unei operațiuni în largul coastei de est a Johorului, statul din sudul Malaeziei de la granița cu Singapore. Vasele lor, care au fost înregistrate în Qinhuangdao, un port din nordul Chinei, se aflau în drum către Mauritania, vestul Africii, când traversau apele malaeziene, au declarat autoritățile maritime ale țării.

Malaezia a raportat 89 de intruziuni ale vaselor de coastă și de navigație ale Chinei între 2016 și 2019, pe măsură ce tensiunile continuă să escaladeze între Statele Unite și China pe fondul pretențiilor Beijingului asupra Mării Chinei de Sud, foarte bogată în resurse, care este de asemenea o importantă rută comercială.

Arestările din Malaezia coincid cu turneul ministrului de Externe chinez Wang Yi în rândul națiunilor Asiei de Sud-Est. Turneul de patru zile, care include vizite în Cambodgia, Malaezia, Laos, Thailanda și Singapore, are obiectivul de a consolida legăturile regionale în mijlocul presiunii crescânde a Washingtonului și a problemelor continue puse de pandemie.

Potrivit Ministerului Comerțului din China, Asociația Națiunilor din sudul Asiei (ASEAN) și China au devenit cei mai importanți parteneri comerciali în regiune, cu tranzacții de 416.5 milioane de dolari din ianuarie până în august.

Miza Mării Chinei de Sud

Însă tensiunile din blocul națiunilor Asiei de Sud-Est cu China rămân, pe fondul unor mutări agresive ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, care este revendicată aproape în totalitate de China.

În ultimii ani, în pofida obiecțiilor formulate de vecinii săi și a unui arbitraj internațional, Beijingul a militarizat insulele și recifurile acestui teritoriu, și a instalat patrule în regiune. În plus, navele de pescuit chineze au depășit adeseori apele teritoriale ale altor țări din acest areal.

Washingtonul a protestat îndelung contra acțiunilor Beijingului și a sancționat zeci de companii chineze pentru construirea de insule artificiale. În iulie, două portavioane americane au transportat foraje militare pe mare pentru prima oară în 6 ani, ceea ce denotă o demonstrație de forță reală potrivit specialiștilor.

Pe de altă parte, Statele Unite și-a întărit mult legăturile cu Quad, o alianță formată din Australia, Japonia și India, care a devenit un echivalent NATO al Asiei, spre disperarea Chinei. Guvernul de la Washington și-a motivat demersul prin riposte „în fața agresiunii brute” a guvernului chinez în întregul teritoriu, care a forțat vecinii Chinei să se retragă.

Duelul pretențiilor în Marea Chinei de Est

Luni,  Garda de coastă a Japoniei a anunțat că două nave sub pavilion chinezesc au intrat în ceea ce autoritățile de la Tokio consideră că sunt apele sale teritoriale din apropiere de Senkakus, un grup de insule intens disputate în Marea Chinei de Est.

Cele două vase chineze se aflau în zonă de duminică, spun autoritățile japoneze, și au încercat să se apropie de vase de pescuit japoneze pentru a le forța să părăsească perimetrul a ceea ce China consideră că sunt apele sale teritoriale.

Japonia, care și-a crescut crescut bugetul apărării până la cel mai mare buget din istorie, s-a plâns cu privire la intruziunile îngrijorătoare în apele din jurul Senkakus, care includ teritorii bogate în pește, precum și potențiale resurse de de petrol și gaze naturale. Este a 18-a oară în decurs de 22 de zile când navele Chinei au pătruns în apele Japoniei, anunță Tokio.

Sursa: CNN