Statele Unite denunță o altă nefăcută „Made in China”

Statele Unite denunță o altă nefăcută „Made in China”

Statele Unite au acuzat, marți, China că „amenință” și „hărțuiește” jurnaliștii străini după decizia Beijingului de a îngheța acreditările mass-media americane, pe fondul unor tensiuni profunde.

Administrația Trump a declanșat ostilitățile  în 2020 împotriva mass-media chineze din Statele Unite, în numele luptei împotriva restricțiilor cu care se confruntă presa străină în China.

O politică americană care a provocat măsuri de retorsiune din partea Beijingului. În special, cele două puteri au procedat al expulzări reciproce de jurnaliști, în ultimele luni.

„Timp de câteva decenii, China a amenințat, hărțuit și expulzat jurnaliștii americani și străini”, a criticat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Morgan Ortagus, citat într-unb comunicat al ambasadei SUA la Beijing.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultimul punct de fricțiune dintre cele două mari puteri se referă la durata acreditării.

Washingtonul eliberează acum vize pe durata a 90 de zile pentru jurnaliștii chinezi prezenți pe teritoriul Statelor Unite.

Ca represalii, cel puțin cinci corespondenți străini de la patru mass-media americane (între care cotidianul Wall Street Journal, televiziunea CNN și agenția Bloomberg) nu au putut să-și reînnoiască cardul de presă (acreditările), indispensabil pentru a-și face meseria, potrivit Clubului corespondenților străini în China (FCCC).

Reporterii în cauză, nu neapărat de naționalitate americană, au primit în schimb scrisori oficiale.

Aceste documente le permit să continue să trăiască și să lucreze în China, dar pot fi revocate oricând.

Statele Unite „lucrează neobosit” pentru a convinge China să le permită jurnaliștilor americani să-și poată exercita î n condiții normale meseria, a precizat Morgan Ortagus.

Autoritățile chineze au expulzat în prima jumătate a anului 2020 un număr record de 17 jurnaliști străini, anulându-le și acreditările, potrivit FCCC.

Washingtonul a impus, în luna martie,  o reducere considerabilă a numărului de chinezi autorizați să lucreze pentru mass-media de stat din țara lor în Statele Unite.

De atunci, 60 de jurnaliști chinezi au fost obligați să-și facă bagajele, potrivit Beijingului.

Relațiile dintre Statele Unite și China se află la un nivel istoric scăzut. Covid-19, războiul economic, situația din Hong-Kong, persecuția minorităților în China, revendicările Beijingului în Marea Chinei Meridională, gigantul telecom Huawei și tehnologia 5G  reprezintă tot atâtea dosare deschise în conflictul dintre cele două țări.