Conflict între Australia și China, în Marea Chinei de Sud

Conflict între Australia și China, în Marea Chinei de Sud

Navele de război australiene au intrat într-un conflict cu o navă sub pavilion chinezesc, în disputata Mare a Chinei de Sud, iar Canberra denunță „interacțiuni neplanificate” pe fondul tensiunilor diplomatice continue dintre cele două țări, potrivit The Guardian.  

Navele de război aflate sub pavilionul Australiei care au interacționat cu nava chinezească luaseră parte, săptămâna aceasta, la misiuni de foraj alături de Japonia și Statele Unite, în Marea Filipine.

Guvernul australian a recunoscut întâlnirea, despre care se crede că a avut loc săptămâna trecută, însă a precizat că toate interacțiunile cu nave străine în timpul acestei operațiuni militare au fost conduse „într-o manieră sigură și profesionistă, așa cum așteptăm de la toate vasele care operează în apele international comform dreoptului internațional”.

Un purtător de cuvânt al armatei din Australia a confirmat faptul că cinci nave de război au tranzitat în mod independent Marea Chinei de Sud, în intervalul 14-18 iulie, în apropierea mult disputatelor insule Spratly.  Navele menționate au luat parte în Hawai la exercițiul militar Rimpac coordonat de Statele Unite. A fost vorba de comunicații navale profesionale și de rutină, au precizat oficialii din Australia, care au adăugat că nu au existat confruntări armate. Guvernul australian a reafirmat faptul că vasele de război și forțele de aviație ale țării își vor menține prezența în Marea Chinei de Sud, dar nu a oferit detalii despre viitoarele operațiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anunțul acestui conflict între China și Australia survine după ce administrația Trump și-a consolidat poziția contra pretențiilor Chinei în Marea Chinei de Sud, forțând Beijingul să denunțe SUA ca „un mare declanșator de necazuri, cu pretenții complet nejustificate că am hărțui statele mai mici din regiune”.

Tensiunile diplomatice dintre China și Australia sunt alimentate și de impunerea de către China a unor tarife la orz, precum și de controversele celor două țări cu privire la legea securității naționale de la Hong Kong. Mike Pompeo, Secretarul de Stat american, a declarat săptămâna trecută că „lumea nu va permite Beijingului să trateze Marea Chinei de Sud ca imperiu maritim”, precizând că Statele Unite vor fi de partea comunității internaționale în apărarea libertății mărilor și a respectului pentru suveranitatea regiunii.