China și Vatican prelungesc acordul privind numirea de episcopi romano-catolici

Pope Francis during his weekly General Audience in St. Peter square at the Vatican, 26 February 2020. EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

În ciuda nemulțumirilor de la Washington, Papa Francisc, care în trecut a evocat „visul” de a merge în China, încearcă să restabilească legăturile cu regimul comunist de la Beijing, rupte pe plan diplomatic în 1951.

Acordul preliminar cu Sfântul Scaun cu privire la numirea episcopilor romano-catolici în China, măr al discordiei de zeci de ani între biserică și regimul chinez, va fi reînnoit.

China și Vatican au decis, după consultări amicale, să prelungească cu doi ani acordul temporar privind numirea episcopilor”, a declarat purtătorului de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian.

Beijing și Vatican au semnat, în septembrie 2018, un acord care trebuia să pună capăt unei dispute de aproape 70 de ani axată pe numirea episcopilor în China. Textul, cu o durată provizorie de doi ani, prevedea o reînnoire în octombrie acest an.

Catolicii din China au fost împărțiți de mult timp între o biserică „subterană”, ilegală în ochii Beijingului și tradițional fidelă Papei, și o biserică „patriotică”, supusă regimului comunist.

Conform acordului din 2018, Papa Francisc a recunoscut opt ​​episcopi numiți inițial de Beijing fără aprobarea sa. De partea chineză, cel puțin doi foști episcopi ai bisericii clandestine au fost recunoscuți de Beijing.

Dar concesiile oferite de Roma nu au făcut viața mai ușoară pentru adepții bisericii clandestine, despre care se spune că reprezintă aproximativ jumătate din cei aproximativ 12 milioane de catolici chinezi.

Persecuțiile credincioșilor

Catolicii chinezi, ca și alți credincioși, s-au confruntat de câțiva ani cu o politică de „sinizare”. Aceasta s-a tradus prin distrugerea bisericilor sau a crucilor ridicate pe edificii, precum și la închiderea grădinițelor confesionale.

În ciuda nemulțumirilor, mai ales  de la Washington, Papa Francisc, care în trecut a evocat „visul” de a merge în China, încearcă să restabilească legăturile cu regimul comunist de la Beijing, rupte pe plan diplomatic în 1951.

China și Sfântul Scaun „vor continua să comunice și să se consulte îndeaproape și să continue să promoveze procesul de îmbunătățire a relațiilor”, a spus Zhao Lijian.

Vatican este unul dintre ultimele 15 state din lume care a recunoscut guvernul Taiwanului,  insulă condusă de un regim rival Beijingului încă din 1949, dar asupra căreia China își revendică cu agresivitate suveranitatea, scrie AFP.

SUA: Vatican își pune în pericol autoritatea morală

„Acordul dintre China și Vatican nu i-a protejat pe catolici împotriva acțiunilor Partidului Comunist Chinez”, a denunțat luna trecută secretarul de stat american Mike Pompeo.

Chiar înainte de reînnoirea acordului cu Beijingul, mâna dreaptă a Papei, cardinalul Pietro Parolin, a declarat miercuri reporterilor că Vaticanul este „mulțumit”.

„Desigur, există multe probleme pe care acordul nu-și propune să le rezolve”, a adăugat el, în timp ce a refuzat să vorbească despre o „persecuție” împotriva catolicilor chinezi, denunțată de Statele Unite.

Vatican își pune în pericol autoritatea morală în cazul în care reînnoiește acordul”, a avertizat luna trecută secretarul american de Stat Mike Pompeo.

Într-un climat de neîncredere în creștere față de Beijing și condamnarea relelor tratamente pe care Partidul Comunist Chinez le aplică minorităților, administrația Trump s-a alăturat corului de critici care au presat Vaticanul să nu reînnoiască acest acord cu privire la numirea episcopilor catolici în China.