China se confruntă cu o criză financiară din cauza datoriilor

China se confruntă cu o criză financiară din cauza datoriilor Sursa foto: Xinhua/Ju Peng

O criză a datoriilor guvernamentale se agravează în China, deoarece piața imobiliară se prăbușește simultan, iar Beijingul se confruntă cu reverberațiile politicilor sale împotriva Covid-19.

Aproximativ 8.000 de miliarde de dolari s-au acumulat din așa-numitele vehicule de finanțare a guvernului local (LGFV), pe care China le-a folosit pentru a plăti proiecte de infrastructură și pentru a stimula creșterea de la Marea Criză Financiară.

Obligațiunile emise de LGFV, totuși, sunt expuse riscului de neplată și reprezintă o altă amenințare pentru președintele Xi Jinping, în timp ce urmărește un al treilea mandat fără precedent la cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, care a început duminică. Experții cred că Beijingul va trebui să intervină cu un plan de salvare, în timp ce oficialii încearcă să prevină deteriorarea unei economii care deja încetinește.

„Pentru a evita dislocări majore sau deteriorarea redresării economice generale, este, în opinia noastră, foarte probabil ca guvernul să intervină pentru a sprijini companiile de stat importante din punct de vedere strategic și pentru a preveni incapacitățile care ar declanșa evenimente financiare”, a spus Yating Xu, economist la S&P Global Market Intelligence.

Ne puteți urmări și pe Google News

LGFV-urile au fost un instrument financiar de încredere în China și au permis construirea  de la clădiri de apartamente la parcuri tematice. Apoi, în 2020, guvernul chinez a început să încetinească sectorul imobiliar, ale cărui niveluri în creștere ale datoriilor îi îngrijora pe oficiali. Piața imobiliară a intrat în cădere liberă, iar dezvoltatorii au redus achizițiile de terenuri, pe care guvernele locale se bazează adesea pentru a-și echilibra conturile.

Neîndeplinirea obligațiilor

Deocamdată, Beijingul nu este dornic să ofere ajutor guvernelor locale pentru a rezolva capcanele datoriei, chiar dacă LGFV-urile se bucură de obicei de o garanție implicită pentru obligațiile lor. Pentru a evita o criză financiară la scară largă care să se răspândească în economia Chinei, Xu de la S&P consideră că este probabilă intervenția guvernamentală.

Însă, China are un istoric de tolerare a neîndeplinirii obligațiilor de plată și a falimentelor sub președintele Xi, ca parte a unui obiectiv pe termen lung de a crește eficiența companiilor de stat. Până la sfârșitul anului 2020, China a înregistrat o serie de valori implicite în urma stimulului post-pandemie.

„Neplata obligațiunilor susținute de guvernele locale ar duce la o deteriorare suplimentară a mediului de finanțare și ar duce la creșterea costurilor de finanțare în acele zone riscante”, a spus Xu, potrivit Market Insider.