China respinge comentariile diplomatului care pune la îndoială suveranitatea statelor foste sovietice

China respinge comentariile diplomatului care pune la îndoială suveranitatea statelor foste sovietice Xi Jinping va face un turneu european în luna mai. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Guvernele UE au criticat dur declarațiile ambasadorului chinez, care a spus că fostele state sovietice nu aveau statut în dreptul internațional. China s-a distanţat, luni, de declaraţiile făcute de ambasadorul său în Franţa, care a stârnit indignare punând la îndoială independenţa naţiunilor care făcuseră anterior parte din URSS.

Beijingul a declarat luni că respectă „statutul suveran” al tuturor țărilor ex-sovietice, contrazicând remarcile ambasadorului Lu Shaye, care sugerează că astfel de state nu au „statut efectiv” în dreptul internațional.

Incident diplomatic grav

Comentariile lui Lu făcute vineri într-un interviu televizat au declanșat un incident diplomatic cu țările baltice, care au cerut guvernului chinez să clarifice situația în această problemă.

„China respectă statutul de stat suveran al republicilor desprinse după dizolvarea Uniunii Sovietice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, luni, la Beijing. Ea a adăugat: „După prăbușirea Uniunii Sovietice, China a fost una dintre primele țări care a stabilit relații diplomatice cu țările relevante”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ambasada Chinei la Paris a emis luni o notă separată în care spunea că remarcile ambasadorului „nu au fost o declarație de politică, ci o expresie a opiniilor personale în timpul unei dezbateri televizate”. „Ele [comentariile lui Lu] nu ar trebui să fie suprainterpretate. Poziția Chinei cu privire la problemele relevante nu s-a schimbat”, se arată în declarația ambasadei.

Reacție dură în Europa

Guvernele UE au fost unite în a condamna declarațiile ambasadorului chinez, susținând fără echivoc Lituania, Estonia și Letonia. Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat aceste remarci ca răspuns la o întrebare adresată de Politico la Summit-ul Mării Nordului, care a avut loc la Ostende, Belgia. „Un diplomat nu trebuie să spună astfel de lucruri”, a spus el.

Macron a afirmat, de asemenea, „solidaritate deplină” cu aceste state: „Granițele sunt de neatins”, mai spus Macron. Ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis a confirmat că cele trei state UE își vor convoca trimișii chinezi luni și a comparat comentariile lui Lu cu propaganda rusă împotriva Ucrainei.

„Ei [oficialii guvernului rus] pun sub semnul întrebării suveranitatea țărilor, pun la îndoială granițele, pun la îndoială integritatea țărilor”, a declarat Landsbergis reporterilor în drum spre o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg. El a adăugat: „Aceasta este o narațiune pe care am auzit-o de la Moscova și acum este trimisă de o altă țară, care este în ochii noștri un aliat al Moscovei”.

Să fie influența relație strânse Beijing-Moscova?

Liderul chinez Xi Jinping a promis un „parteneriat fără limite” cu Rusia și a fost unul dintre primii lideri străini care l-au vizitat pe președintele Vladimir Putin la Moscova, după ce Rusia a invadat Ucraina. Companiile chineze au livrat, de asemenea, arme de asalt. Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a spus luni că remarcile lui Lu vor crea o discuție mai amplă despre China în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai UE.

„Consiliul [Afaceri Externe] va începe să discute despre China, pentru a pregăti [Consiliul] European în iunie”, a declarat Borrell reporterilor înainte de începerea summitului. „Poate că asta va reevalua și recalibra strategia noastră față de China.” Miniștrii de externe din alte țări ale UE, inclusiv Estonia, Republica Cehă, Italia, Finlanda și România și-au exprimat, de asemenea, dezacordul față de comentariile lui Lu. Într-o scrisoare deschisă publicată în cotidianul francez Le Monde, 80 de parlamentari europeni au cerut guvernului francez să-l expulzeze pe ambasador.