Revoltă în Europa. Ambasadorul chinez la Paris a stârnit indignare: „Fostele state sovietice nu există”

Revoltă în Europa. Ambasadorul chinez la Paris a stârnit indignare: „Fostele state sovietice nu există” Sursa: Dreamstime.com

Țările europene cer explicații Beijingului, după ce principalul său diplomat de la Paris a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor republici sovietice, în comentarii care ar putea submina eforturile Chinei de a fi văzută ca un potențial mediator între Rusia și Ucraina.

Oficiali din Lituania, Letonia, Ucraina, Franța și Uniunea Europeană au răspuns la remarcile făcute de ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, care a declarat în timpul unui interviu televizat că fostele țări sovietice, inclusiv statele baltice, nu au „eficacitate” și statut în dreptul internațional.

Lu a făcut aceste remarci ca răspuns la întrebarea dacă Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014, făcea parte din Ucraina. „Aceste țări ex-sovietice nu au un statut efectiv în dreptul internațional, deoarece nu a existat un acord internațional care să le materializeze statutul de țări suverane”, a spus Lu, după ce a susținut mai întâi că problema Crimeei „depinde de modul în care este percepută problema.”

El a mai spus că regiunea a fost „la început rusă” și apoi „oferită Ucrainei în timpul erei sovietice”. Remarcile păreau să dezavueze suveranitatea țărilor care au devenit state independente și membre ale Națiunilor Unite după căderea Uniunii Sovietice în 1991 – și vin pe fondul invaziei brutale a Ucrainei de către Rusia, sub viziunea liderului Vladimir Putin, că țara ar trebui să facă parte din Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

China nu condamnă invazia lui Putin în Ucraina

Până acum, China a refuzat să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia sau să ceară retragerea trupelor sale, îndemnând în schimb reținerea „tuturor părților” și acuzând NATO că alimentează conflictul. De asemenea, a continuat să aprofundeze legăturile diplomatice și economice cu Moscova.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a răspuns duminică, considerând aceste remarci „inacceptabile”. „UE poate presupune doar că aceste declarații nu reprezintă politica oficială a Chinei”, a spus Borrell într-o declarație pe Twitter.

De asemenea, Franța a răspuns duminică, Ministerul său de Externe declarându-și „solidaritatea deplină” cu toate țările aliate afectate și solicitând Chinei să clarifice dacă aceste comentarii reflectă poziția sa oficială, potrivit Reuters. Mai mulți lideri din fostele state sovietice, inclusiv Ucraina, s-au grăbit să răspundă în urma interviului, difuzat vineri la postul francez LCI.

Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a cerut o „explicație din partea chineză și retragerea completă a acestei declarații” într-o postare pe Twitter sâmbătă. Este ciudat să auzi o versiune absurdă a ‘istoriei Crimeei’ de la un reprezentant al unei țări care este scrupuloasă cu privire la istoria ei de o mie de ani”, a mai scris Mihailo Podoliak, consilier al Administrației Prezidențiale a Ucrainei, pe Twitter. „Dacă vrei să fii un jucător politic important, nu papagal în propaganda străinilor ruși...”, a adăugat el.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea CNN, luni. Beijingul are relații diplomatice formale cu statele post-sovietice, printre care Rusia. El s-a angajat să ridice problema în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE luni, unde se așteaptă să fie discutate relațiile cu China.

Legăturile europene ale Chinei

Nu este prima dată când Lu – o voce proeminentă printre așa-zișii diplomați agresivi „războinici-lupi” ai Chinei – a stârnit controverse pentru opiniile sale. Dar ei plasează Beijingul sub lumina reflectoarelor într-un moment deosebit de sensibil pentru diplomația sa europeană. Legăturile s-au înrăutățit, deoarece Europa a urmărit cu neliniște relația strânsă a Chinei cu Rusia și refuzul acesteia de a condamna invazia lui Putin.

În ultimele luni, Beijingul a căutat să-și repare imaginea, subliniind neutralitatea declarată în conflict și dorința de a juca un „rol constructiv” în dialog și negociere, alimentând și mai mult dezbaterea în capitalele europene cu privire la modul de calibrare a relației sale cu China. Această dezbatere s-a intensificat în această lună, după o vizită la Beijing a președintelui francez Emmanuel Macron, care a semnat o serie de acorduri de cooperare cu China în timpul unei călătorii pe care a definit-o drept o oportunitate de a începe lucrul cu Beijing pentru a promova pacea în Ucraina.

Reacții dure în republicile ex-sovietice

Vocile din fostele state sovietice, unde mulți își amintesc că se aflau sub conducerea autoritară comunistă, s-au numărat printre cei din Europa care au criticat o astfel de abordare. „Dacă cineva încă se întreabă de ce statele baltice nu au încredere în China pentru a „intermedia pacea în Ucraina”, iată un ambasador chinez care susține că Crimeea este rusă, iar granițele țărilor noastre nu au o bază legală”, a scris ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis pe Twitter, sâmbătă după interviul lui Lu.

Moritz Rudolf, cercetător la Centrul Paul Tsai China de la Facultatea de Drept din Yale din SUA, a declarat că China a avut „din ce în ce mai mult succes în a fi percepută ca o putere responsabilă care ar putea juca un rol constructiv într-un proces de pace în Ucraina. ”„Rămâne de văzut dacă conducerea de la Beijing realizează cât de dăunătoare pot fi aceste cuvinte pentru ambițiile sale în Europa dacă Ministerul de Externe nu se dezice (Republica Populară Chineză) de poziția lui”, a spus el.

El a adăugat că „poziția și practica oficială” a Chinei contrazic comentariile lui Lu, inclusiv pentru că China nu a recunoscut suveranitatea Rusiei asupra Crimeei sau asupra oricărui teritoriu pe care l-a anexat din 2014. Alții au sugerat că remarcile lui Lu ar putea, de asemenea, să arunce lumină asupra priorităților diplomatice reale ale Beijingului, potrivit CNN