Declarațiile controversate ale ambasadorului chinez asupra Crimeei: Kievul denunță „versiunea absurdă” a istoriei

Declarațiile controversate ale ambasadorului chinez asupra Crimeei: Kievul denunță „versiunea absurdă” a istoriei Sursa: Wikipedia

Ambasadorul Chinei în Franța a spus despre Crimeea: "Hrușciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei în epoca Uniunii Sovietice". El a adăugat că ţările fostei URSS "nu ​​au statut efectiv în dreptul internaţional".

Kievul a denunţat o "versiune absurdă" a istoriei Crimeei, anexată în 2014 de Moscova, după afirmaţii controversate ale ambasadorului chinez în Franţa care pune sub semnul întrebării apartenenţa peninsulei la Ucraina.

"Este ciudat să auzim o versiune absurdă a 'istoriei Crimeei' de la un reprezentant al unei țări scrupuloase cu privire la istoria sa milenară", a reacționat pe Twitter, Mihailo Podoliak, consilier al președinției ucrainene.

Întrebat vineri seară pe canalul LCI, ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye, a spus despre Crimeea: "Depinde de modul în care percepem această problemă. Acolo este povestea. Crimeea a fost la început a Rusiei. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei în epoca Uniunii Sovietice". El a continuat afirmând că țările fostei URSS "nu ​​au statut efectiv în dreptul internațional pentru că nu există un acord internațional care să le concretizeze statutul de țări suverane".

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, diplomatul chinez a cerut încetarea "şicanării" cu privire la problema granițelor post-sovietice. "Acum cel mai urgent lucru este să se oprească, să se ajungă la încetarea focului" dintre Rusia și Ucraina, a spus el.

Duminică, Podoliak a subliniat că "toate țările fostei URSS au un statut suveran clar consacrat de dreptul internațional" și a cerut "să nu se repete propaganda rusă".

Declarațiile reprezentantului Chinei au provocat şi reacţia diplomației franceze. Într-un comunicat emis sâmbătă, Ministerul de Externe a declarat că "a aflat cu consternare" despre aceste afirmaţii. Quai d'Orsay cere Chinei "să spună [dacă] aceste declaraţii îi reflectă poziția, ceea ce sperăm să nu fie cazul".

Scandal după declarațiile făcute de un ambasador chinez

Ucraina a fost recunoscută la nivel internațional "în interiorul granițelor care includ Crimeea în 1991 de către întreaga comunitate internațională, inclusiv China, la căderea URSS ca nou stat membru al Națiunilor Unite", a insistat ministerul, amintind că anexarea Crimeei de către Rusia este "ilegală din punctul de vedere al dreptului internațional".

Deşi Beijingul afirmă că este oficial neutru, președintele chinez Xi Jinping nu a condamnat niciodată invazia rusă și nici măcar nu a vorbit la telefon, până acum, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În schimb, el a mers la Moscova în martie pentru a-și reafirma parteneriatul cu președintele rus Vladimir Putin.

În timpul unei vizite în China la începutul lunii aprilie, Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Xi Jinping să "facă Rusia să devină raţională" față de Ucraina și l-a îndemnat să nu livreze arme Moscovei. Cei doi șefi de stat au emis o declarație comună în care s-au angajat să "susțină toate eforturile de restabilire a păcii în Ucraina".

sursa: RADOR / lemonde.fr