Potrivit South China Morning Post, președintele chinez a declarat că Beijingul urmărește un nou plan de dezvoltare, concentrându-se pe piața sa internă și nu pe un model de creștere axat pe export.

Într-un discurs ținut la Beijing în fața a zeci de consilieri economici de top, președintele Xi Jinping și-a făcut cunoscute intențiile. “Pentru viitor, trebuie să tratăm cererea internă ca punct de plecare, deoarece accelerăm construirea unui sistem de consum intern complet și promovăm foarte mult inovația în știință, tehnologie și alte domenii”, a spus Xi potrivit  Agenției de știri Xinhua.

Potrivit analiștilor, declarația lui Xi Jinping sugerează că Beijingul ar putea spre renunțare la strategia „mare circulație internațională” adoptată în anii 90 și care a ajutat China să devină a doua cea mai mare economie din lume.

Este un fel de pregătire pentru cel mai rău caz, inclusiv decuplarea cu Statele Unite și chiar cu întreaga lume occidentală.

Strategia lui Xi are, însă,  și rațiuni economice și sociale. În primul rând,dezvoltarea pieței interne ar putea împiedica o creștere a șomajului, flagel care constituie deja o amenințare la adresa stabilității țării. În al doilea rând, creșterea nivelului de trai ar putea preveni eventuale contestări ale rolului conducător pe care îl deține în țară Partidul Comunist Chinez.

PAGINA ANTERIOARA