China, o decizie care ajută din plin Rusia. Mișcarea care poate influența războiul

China, o decizie care ajută din plin Rusia. Mișcarea care poate influența războiul Sursa: Facebook

China intensifică achizițiile de petrol rusesc la preț redus, umplând golul lăsat de cumpărătorii occidentali care au evitat țițeiul de la Kremlin. După ce a redus importurile, acum China estimează că importă 1,1 milioane de barili pe zi de petrol rusesc. Aceasta este o creștere cu aproximativ 47% față de 750.000 bpd în primul trimestru.

Beijingul preia țițeiul rusesc la prețuri mari, potrivit Reuters, diferențele fiind cu aproape 29 de dolari mai puțin pe baril în comparație cu momentul de dinaintea războiului din Ucraina. China cumpără țițeiul prin Unipec, organismul comercial al principalei rafinării din Asia Sinopec.

Importul petrolului rusesc

China primește aproximativ 800.000 de barili de petrol rusesc prin conducte de la cadre guvernamentale preexistente. Aceasta aduce consumul Chinei de petrol rusesc la aproape 2 milioane de barili pe zi în mai, reprezentând 15% din cererea sa globală.

Sancțiunile occidentale nu au descurajat încă pe deplin clienții globali de a cumpăra petrolul rusesc. Deși Uniunea Europeană a condamnat public Kremlinul pentru războiul său din Ucraina, nu a impus încă un embargo petrolier. Între timp, China și India au intensificat achizițiile de petrol rusesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Săptămâna trecută, Agenția Internațională pentru Energie a declarat că veniturile din exporturile de petrol rusești au crescut cu 50% de la începutul anului 2022, Kremlinul generând vânzări de aproape 20 de miliarde de dolari pe lună.

Redresarea situației

Volumul exporturilor a revenit la niveluri văzute înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. În aprilie, exporturile de petrol rusești au crescut cu 620.000 de barili pe zi față de luna anterioară, până la 8,1 milioaneînapoi la media lor din ianuarie și februarie, a spus AIE.

Producția de petrol din Rusia revine și ea. Alexander Novak, cel mai înalt oficial al Kremlinului în domeniul energiei și viceprim-ministru, a declarat că producția a crescut cu 200.000-300.000 de barili pe zi în mai, după ce a scăzut cu 1 milion de barili pe zi în aprilie.„Ne aşteptăm la o nouă redresare în iunie”, a declarat Novak joi la un eveniment la Moscova, potrivit Business Insider.