Scopul real al lui Putin, dezvăluit. Ce vrea să obțină în Ucraina

Scopul real al lui Putin, dezvăluit. Ce vrea să obțină în Ucraina Sursă: Vladgalenko | Dreamstime.com

Este a 86-a zi de război în Ucraina, iar bombardamentele continuă. Au fost lansate multe teorii cu privire la interesul liderului de la Kremlin, însă istoricul și politologul Jack Snyder vine cu o perspectivă nouă. Vladimir Putin urmărește ca Ucraina să fie o țară „instabilă şi neatrăgătoare” pentru NATO și Uniunea Europeană, susține acesta.

Istoricul și politologul Jack Snyder susține că „deznodământul ideal” ideal al războiului din Ucraina ar fi o țară complet distrusă. Vladimir Putin urmărește ca țara vecină să devină „instabilă și neatrăgătoare ca parteneră NATO și Uniunea Europeană”.

Jack Snyder a susținut un interviu în cadrul căreia susține că Ucraina este o țară care a reușit să se schimbe extrem de mult din 2015. Atunci a vizitat țara, însă între timp, Volodimir Zelenski a reuit să facă schimbări importante.

„S-a produs (...) o schimbare frapantă, parţial datorită venirii la putere a preşedintelui Zelenski, dar şi din cauză că Rusia a început să fie văzută ca ineficientă, iliberală, coercitivă, coruptă. Ucrainienii au decis că reformele trebuie luate mult mai în serios, fiind singura cale de a se alătura Vestului, singura opţiune pentru a-şi proteja societatea de presiunea rusească şi efectul coroziv al corupţiei interne”, spune istoricul american în cadrul interviului acordat pentru rfi.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Istoricul și politologul Jack Snyder susține că negocierile ar putea aduce finalul războiului din Ucraina, asta dacă Rusia ar avea „poziţii consolidate în Crimea, Donbas, poate Herson în sud”. Chiar dacă conflictul militar s-ar încheia, țara condusă de Vladimir Putin ar suferi din cauza unor „succese tactice” ale Ucrainei și din cauza sancțiunilor.

„Ar fi o conjunctură care l-ar putea convinge pe Putin că în interesul stabilităţii şi economiei ţării sale trebuie să negocieze o înţelegere care să pună capăt luptelor şi să fie acceptabilă pentru Ucraina”, afirmă el.

Negocieri de pace. Ce ar accepta Ucraina pentru oprirea războiului

În ceea ce o privește pe Rusia, dorințele au fost prezentate de oficiali. În cazul Ucrainei, Jack Snyder susține că oficialii de la Kiev ar accepta organizarea unor referendumuri de autodeterminare în Donbas și Crimeea, însă cu prezența unor observatori ONU.

„Acceptabil pentru Ucraina ar putea fi un plebiscit în Doneţk, Luhansk, poate chiar Crimea, unde Rusia ar avea toate şansele să câştige. Rusia ar putea accepta observatori ONU la un astfel de referendum, pentru a garanta ucrainienilor că votul este liber şi corect. Ar putea fi un acord bun pentru ambele părţi, just şi corect procedural, în conformitate cu principiile auto-determinării naţionale”, a susţinut istoricul american.

În ceea ce privește finalul războiului din Ucraina, Jack Snyder susține că „deznodământul ideal” pentru Vladimir Putin ar fi ca țara vecină să fie „instabilă şi neatrăgătoare ca parteneră pentru NATO şi Uniunea Europeană”.

„Dacă-i pace şi Ucraina îşi păstrează suveranitatea deplină asupra unei vaste majorităţi a teritoriului său, cred că va fi impulsul decisiv în direcţia reformelor şi a unei economii orientate hotărât către Vest. Dacă însă deznodământul militar nu-i suficient de clar, ci amestecat, cu unele zone sub control rusesc, altele sub controlul unor grupări locale sprijinite de Rusia, iar economia ţării continuă să fie obstrucţionată de pildă pentru că Rusia menţine blocada coastei sudice, atunci ar creşte riscul ca Ucraina să cadă într-o stare de semi-anarhie. Ar fi, pentru Putin, deznodământul ideal: o Ucraină instabilă şi neatrăgătoare ca parteneră pentru NATO şi Uniunea Europeană. Cred că asta şi voia Puţin de la bun început. Rămâne de văzut dacă militarmente poate să atingă acest obiectiv”, comentează Jack Snyder.