China lovită, de o puternică furtună de nisip. Șase persoane au murit și peste 80 sunt dispărute. Video
- Mihnea Talau
- 15 martie 2021, 12:00
O puternică furtună de nisip a lovit Beijingul şi alte oraşe din nordul Chinei. Mai multe persoane au murit și alte zeci sunt date dispărute. Nisipul care vine din deșertul Gobi a anulat sute de zboruri pe aeroporturile din zonă.
China lovită de o puternică furtună de nisip. Un strat subţire de nisip a cuprins capitala Chinei, iar cerul s-a colorat în portocaliu. A fost cea mai mare furtună de nisip din ultimii zece ani, în condiţiile în care fenomenul este unul obişnuit în zonă, mai ales în lunile martie şi aprilie.
Cea mai mare furtună de nisip din ultimii ani
Este cea mai mare furtuna de nisip din ultimii ani din China. Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa, iar peste 80 sunt date dispărute. Sute de zboruri au fost anulate, iar indicele calităţii aerului a atins un nivel maxim.
Beijing and other parts of northern China hit by biggest sandstorm in 10 years; at least 6 dead, 81 missing in neighboring Mongolia pic.twitter.com/rlJa0stgRf
— BNO News (@BNONews) March 15, 2021
Nivelul de particule fine a a ajuns chiar la 8.000 de micrograme pe metru cub în anumite zone.
Cod galben de alertă
China lovită de o puternică furtună de nisip. Administrația meteorologică din China a emis luni dimineață cod galben de alertă, informând că furtunile de nisip s-au răspândit din Mongolia Interioară în provinciile Gansu, Shanxi și Hebei, care înconjoară Beijingul.
Vârfurile zgârie-norilor din centrul Beijingului erau abia vizibile de dimineață. Navetiștii puteau fi văzuți purtând articole de îmbrăcăminte improvizate pentru a-și proteja fețele și părul.
Anual, aproape un milion de tone de nisip spulberat din deşertul Gobi sunt aduse de vânt în diferite regiuni din China. Pentru a împiedica fenomenul, guvernul chinez a demarat mai multe programe de împădurire, reuşind astfel să mai reducă din numărul dezastrelor naturale, scrie Digi24.
Poluarea aerului a urcat la nivelul „periculos", potrivit site-ului de specialitate aqicn.org. Nivelul particulelor PM10 a atins limita de 999 în această dimineață. Un nivel de aproape 20 de ori mai mare decât cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). De asemenea, nivelul particulelor PM2,5, şi mai nocive, a ajuns de 567, o cifră rar întâlnită în ultimii ani la Beijing.
Fenomenele de poluare extremă au devenit rare în ultimii ani în capitala Chinei, în contextul unor eforturi susţinute, la nivel naţional, pentru a combate această problemă.