China-Japonia, de ce crește tensiunea în Pacific?

China-Japonia, de ce crește tensiunea în Pacific? Xi Jinping / Sursa foto: EPA/WU HAO

An nou, tensiuni vechi în Oceanul Pacific, între China și Japonia. Chiar dacă se ştie că relațiile dintre cele două țări asiatice s-au deteriorat brusc de câţiva ani de zile, creșterea accidentelor în zonele maritime de frontieră începe să-i îngrijoreze pe analiști.

Cel mai recent, în ordine cronologică, poartă semnătura Beijingului. O dronă militară chineză a fost detectată zburând în ziua de Anul Nou peste apele dintre insulele Okinawa și Miyakojima din sud-vestul Japoniei, relatează Agenzia nova, citând Ministerul Apărării din Tokyo. Potrivit japonezilor, ar fi vorba de o dronă Wz-7 care provine din Marea Chinei de Est și se îndreaptă spre Oceanul Pacific.

Un incident ca multe altele în aceste ape fierbinți care sunt adevăratul epicentru al competiției globale pe plan militar dintre China și Statele Unite și pun sub semnul întrebării respectivele lor alianțe regionale. Rămânând pe o linie non-intervenționistă și nedorind să cheltuiască pentru apărare, de câţiva ani Tokyo a acceptat să devină pivotul inamovibil al alianței de izolare anti-chineză a SUA în regiune. O atitudine care a ridicat destul de mult temperatura cu vecinul impunător, iritat deja din cauza tensiunilor din jurul insulei Taiwan, pe care China continentală ar dori să o anexeze din nou folosindu-se de forța militară.

Tensiuni din ce în ce mai mari între China și Japonia

Luni, 2 ianuarie, Ministerul japonez al Apărării a dat o declaraţie în care se vorbește despre o nouă încleştare cu forțele armate ale Republicii Populare. De data aceasta, în apele dintre Okinawa și insula Miyajojima din Pacificul de Vest. În ultimele săptămâni, guvernul condus de prim-ministrul Fumio Kishida a anunțat că Apărarea japoneză a trimis avioane de luptă și a desfășurat portavioane și nave de război pentru a supraveghea (și a controla) portavionul militar chinez Liaoning și cinci nave de război ale Beijingului, care au efectuat manevre și operațiuni de zbor în Pacific.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi s-a descoperit că apogeul tensiunilor ar fi fost atins în ziua de 16 decembrie, când flota chineză a trecut în Pacificul de vest din Marea Chinei de Sud, declanşând alerta forțelor armate japoneze. O incursiune care nu a implicat apele teritoriale japoneze, dar care a atras atenţia autorităţilor de la Tokyo din cauza numărului neobișnuit de zboruri cu avioane de luptă și elicoptere militare: mai precis, 300 de decolări.

sursa: RADOR