Evenimentul Zilei > Sport > Scandal pe marginea calității medaliilor de la Jocurile Olimpice, Tokyo. Ce s-a întâmplat cu medalia de aur a gimnastei. FOTO
Scandal pe marginea calității medaliilor de la Jocurile Olimpice, Tokyo. Ce s-a întâmplat cu medalia de aur a gimnastei. FOTO

Scandal pe marginea calității medaliilor de la Jocurile Olimpice, Tokyo. Ce s-a întâmplat cu medalia de aur a gimnastei. FOTO

Gimnasta chineză Zhu Xueying s-a plâns pe reţelele de socializare că medalia ei olimpică de aur, cucerită în proba individuală de trambulină, la JO de la Tokyo, a început să se cojească.

O sportivă chineză a anuţat pe social media că medalia de aur cucerită la Tokyo a început să se cojească. Acuzaţia o face gimnasta chineză Zhu Xueying.

Faptul că o medalie de la Tokyo ar putea fi deteriorată a atras atenția internauților, care au lăsat aproape 20.000 de comentarii la postarea ei. Unii au spus că că situația este inacceptabilă, menționând că munca grea a medaliatului cu aur nu ar trebui să fie recompensată cu o medalie falsă.

„Poate medalia ta… să se cojească aşa? Să clarific asta… Nu am vrut să cojesc chestia asta la început, ci doar am descoperit că pe medalia mea era un mic semn. Am crezut că este doar murdărie, aşa că am şters-o cu degetul şi am constatat apoi că urma a devenit mai mare”, a scris sportiva de 23 de ani pe platforma de socializare Weibo.

În imagine puteţi vedea cum se cojește medalia de aur a gimnastei Zhu Xueying

O fotografie cu medalia de aur a lui Zhu. Foto: Sina Weibo

Postarea gimnastei a devenit virală. Ce spune Comitetul Olimpic Internaţional

Comitetul Olimpic Internaţional a respins rapid bănuielile legate de calitatea medaliilor, precizând că stratul protector este cel care se cojeşte şi nu placarea cu aur.

Stratul protector ar trebui să împiedice zgârierea medaliei, iar CIO a adăugat că, şi în cazul în care stratul protector este îndepărtat, calitatea medaliei nu este afectată. În situaţia în care o medalie este deteriorată, CIO păstrează matriţele tuturor modelelor de medalii ale Jocurilor Olimpice şi o poate înlocui, contra cost.

Medaliile acordate campionilor olimpici nu sunt din aur solid

Acestea sunt fabricate în mare parte din argint, acoperit apoi cu şase grame de aur pur, care sporesc greutatea medaliei la aproximativ 556 grame fiecare. Medaliile de la Tokyo au fost realizate din metal reciclat de pe dispozitive electronice donate de cetăţeni japonezi.

În ciuda îndoielilor cu privire la calitatea medaliilor de la Tokyo, unii oameni au spus că înțeleg decizia Japoniei de a folosi materiale reciclate.

„Valoarea medalii poate fi definită de semnificația simbolică din spatele ei, nu doar de cât de scumpe sunt materialele folosite pentru realizarea ei. Designul reciclării reprezintă de fapt ideea durabilității în timp și a conștiinței. Aceste lucruri sunt privite ca virtuți în cultura japoneză”, a declarat pentru Global Times Dylan Yang, un designer chinez, relatează globaltime.