China vrea să interzică hainele care „rănesc sentimentele națiunii”. Pedepsele includ și detenția

China vrea să interzică hainele care „rănesc sentimentele națiunii”. Pedepsele includ și detenția Sursa: dreamstime.com

Legislativul chinez a prezentat amendamente la o lege care, în cazul aprobării lor, ar conferi autorităților puterea de a impune amenzi și de a reține persoanele care îmbracă haine considerate că „rănesc sentimentele națiunii”.

Comitetului Permanent al Congresului Național al Poporului  din China a publicat la începutul acestei luni o propunere, având ca scop interzicerea îmbrăcăminții și simbolurilor considerate „dăunătoare spiritului națiunii chineze”.

Această formulare este adesea utilizată pentru a face referire la conceptul de patriotism sau absența acestuia.

China vrea să interzică ținutele care jignesc poporul

Modul în care este redactat proiectul de amendamente amintește de stilul lingvistic adoptat de autoritățile de la Beijing în eforturile lor de a restricționa libertatea de exprimare în țară. Și de a răspunde la critici sau jigniri provenite din străinătate sau din instituții internaționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această propunere face parte dintr-o succesiune de acțiuni cu caracter drastic adoptate în ultimii ani cu privire la exprimarea personală. Precum reglementările referitoare la emisiunile de radio și televiziune.

Acestea impun excluderea din emisiuni a artiștilor cu „stiluri considerate efeminate” sau cu prea multe tatuaje.

În cazul adoptării proiectului, această prevedere ar face ilegală purtarea sau forțarea altora să poarte articole vestimentare considerate ofensatoare în locuri publice.

Numai că documentul nu specifică exact tipurile de îmbrăcăminte care ar putea fi interzise. Cei care încalcă această lege ar putea primi pedepse ce includ detenție de până la 15 zile. Dar și amenzi în valoare de 5.000 de yuani, echivalentul a aproximativ 681 de dolari.

Proiectul de amendament are în vedere, de asemenea, discursul și intenționează să interzică „producerea, difuzarea, publicarea și diseminarea de articole sau remarci” considerate ca având un impact negativ asupra „spiritului” Chinei.

Chinezii și-au exprimat îngrijorarea pe rețelele sociale

Pe platformele sociale, unii utilizatori din China și-au exprimat preocuparea și i-au îndemnat pe ceilalți să se opună proiectului.

De asemenea, mai mulți experți în domeniul dreptului au ridicat întrebări cu privire la claritatea formulării propunerii.

„Cine va confirma spiritul naţiunii chineze şi prin ce proceduri?”, a scris profesorul de studii constituţionale Tong Zhiwei, de la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din China de Est, pe platforma chineză Weibo.

„Dacă (Comitetul Permanent) adoptă acest articol conform proiectului actual, va duce în mod inevitabil la arestarea şi condamnarea oamenilor de către autorităţile de aplicare a legii şi de către sistemul judiciar în funcţie de voinţa liderilor lor, ceea ce va provoca daune nesfârşite”, a avertizat el.

În același timp, profesorul de drept penal Lao Dongyan de la Universitatea Tsinghua din Beijing a subliniat că această lege ar putea reprezenta o încălcare a drepturilor omului.

Tendințele vestimentare din China sunt influențate de anumite mișcări

Amendamentul vine într-un context în care alegerea vestimentară a devenit din ce în ce mai încărcată de semnificații politice în China contemporană. Cu o atenție deosebită acordată hainelor japoneze.

Mișcarea „Hanfu”, în plină expansiune, încurajează chinezii să adopte stilul vestimentar tradițional din perioada anterioară dinastiei Qing. Și este privită pe scară largă ca un indicator al creșterii naționalismului în rândul tinerilor chinezi.

China vrea să interzică hainele care „rănesc sentimentele națiunii”

Kimono. Sursa: dreamstime.com

Pe măsură ce sentimentul naționalist împotriva Japoniei crește, hainele tradiționale japoneze, cum ar fi kimono-urile, au devenit ținta criticilor.

În august anul trecut, o iubitoare chineză de anime-uri a relatat că a fost reținută de poliție. Asta după ce a fost fotografiată purtând un kimono în orașul Suzhou din estul țării.

Această femeie, care a ales să se inspire din seria manga japoneză „Summer Time Rendering„, a fost ulterior subiectul unei ample dezbateri pe platformele sociale. Unii dintre utilizatori au susținut că vestimentația ei este lipsită de patriotism.